Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben a magyar nép örömmel láthatja, hogy a forint erősödik, a dán jegybank kénytelen egyre durvább eszközöket bevetni a korona felértékelődésének megelőzése érdekében - írja a CNBC. A legutolsó intézkedést csütörtökön jelentették be: a Nationalbanken mínusz 0,5 százalékról mínusz 0,75 százalékra vitte le betéti kamatát, azaz ekkora díjat szed a kereskedelmi bankoktól, ha nála helyezik el pénzüket betétben.

Ezt megelőzően lemondták az esedékes állampapír-kibocsátást, miután az ország 2015-ös devizaszükséglete már a spájzban van. Minden szokásos eszközt bevetnek az euró/korona árfolyam védelme érdekében - magyarázza Kamal Sharma, a Bank of America Merrill Lynch devizastratégája. Tovább fogják folytatni a devizapiaci adásvételeket és jó eséllyel újabb kamatvágásokra is elszánják magukat. A kockázatok kevéssé fogják visszatartani a jegybank döntéshozóit.

Hasonlóságok

Egyelőre az a nagy helyzet, hogy egyre több olyan spekulációs üzletet kötnek a befektetők, amelyek arra játszanak, hogy a korona rögzített árfolyama elesik. A pénz egy része a dán tőzsdére áramlik. Főként az országra koncentráló befektetési alapok és nyílt végű befektetési alapok tolják be a pénzüket a piacra. Az elmúlt hat hétben 230 millió dollár friss tőke folyt be a tőzsdére - derült ki a Jefferies befektetési bank adataiból.

Az elemzők hasonlóságot látnak a dán helyzet az 1990-es évek végén kibontakozott thaiföldi spekulációs roham között. Az utóbbi robbantotta ki az ázsiai valutaválságot - hasonlóan ahhoz, ahogy az amerikai Lehman Brothers csődje 2008 szeptemberében lefagyasztotta a hitelpiacot, s ezzel durván elmélyítette a pénzügyi válságot. Dánia vállalta, hogy a 7,46038 korona/eurós árfolyam körüli 2,25 százalékos sávban tartják az árfolyamot, a valóságban azonban csupán 0,5 százalék a mozgástér, miközben az euró 2014 eleje óta 17 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Különbségek

Van néhány jelentős különbség a közel húsz évvel ezelőtti thaiföldi spekuláció és a mostani között. A bahtra leértékelési nyomás nehezedett, amely ellen sokkal nehezebb harcolni, mint az erősödés ellen. A thai jegybank a csata végére elvesztette külföldi devizatartalékait, míg Dániában egyre magasabbra hágnak az eurókészletek, miközben rendületlenül nyomtatják és szórják a gazdaságba a koronát.

Lars Rohde, a dán jegybank elnöke azt mondta a CNBC-nek, hogy készek korlátlanul védeni a hazai valuta rögzített árfolyamát. Az üzenet világos: tartsátok távol magatokat a koronától, minden ebben jegyzett eszközt rossz befektetéssé teszünk. Az ország tízéves államkötvényének hozama visszhangozza ezt a fenyegetést, hiszen mindössze 0,24 százalék. Ennél csak a hasonló svájci papírok fialnak kevesebbet, 0,10 százalékot.

Menekülővaluták

A bankelnök fenyegetésének betartását segíti, hogy jelenleg nem kell tartaniuk pénznyomtatás szokásos hátulütőjétől, az infláció megugrásától. Gondot az okozhat, hogy a túlzott pénzkiáramlás visszafogásának érdekében kénytelenek lehetnek sterilizálni a kereskedelmi bankok kezében lévő forrásokat, azaz növelhetik a tartalékkövetelményeket. Ezzel kitaszíthatják a bankhiteleket a piacról.

A Nationalbanken, akárcsak svájci társa attól tart, hogy az európai gazdaság gyengélkedése, a görög politikai helyzetből fakadó bizonytalanság, az Európai Központi Bank monetáris enyhítése olyan gazdasági környezetet teremt, amelyben a befektetők tovább hajszolják biztonságos menedéket kínáló eszközöket. Ezek között előkelő helyen szerepel a korona és a frank.

Más különbségek

A védekezés nyomán a külföldi devizatartalékok a hazai valutában számolva januárban 106 millió koronával, 564,1 milliárd koronára ugrottak. Idegesítő összehasonlítás lehet, hogy 2008 novemberében a pénzügyi válság legrosszabb hónapjában csak 40 milliárd koronával bővült a tartalék, 2012-ben, a görög adósságválság legsúlyosabb időszakában pedig csak 20 milliárdos növekedést tapasztaltak.

Ez arra utal, hogy a korona rögzített árfolyama a frank árfolyamgátjának sorsára juthat, ám nem árt figyelembe venni néhány nagy különbséget Dánia és Svájc között. A külföldi devizatartalékok az árfolyamkorlát elesésekor elérték a svájci GDP 80 százalékát, míg Dánia esetén csak 30 százalék ez az arány. További különbség, hogy a rögzített koronaárfolyam 30 éve áll, és az euró előtt a német márkához kötötték a korona értékét.

Muníció

Elemzők szerint ez azt jelenti, hogy nagyon megbízható, kipróbált jegybanki viselkedéssel állunk szemben. A rögzített átváltás biztosítja Dánia kvázi eurózónatagságát - a dán külkereskedelem hatvan százalékát a közös európai valutát használó országokkal bonyolítja le.

Ráadásul van még muníció a Natonalbanken lőszerraktárában. Az államkötvények kibocsátását felfoghatjuk egyfajta dán monetáris enyhítésnek (ami gyengíti a hazai valutát) - fejtegette Rohde a CNBC-nek. Általában az szokott történni, hogy a kormányok állampapírokat bocsátanak ki, amelyeket a jegybankok felvásárolnak (hogy forráshoz juttassák a költségvetést). Dániában egyszerűen felfüggesztették az államkötvények kibocsátását, mert megvan a szükséges forrás a központi bank trezorjaiban.