Egyebek között létszámstopot vezetnek be, nem újítják meg az ideiglenes szerződéseket, megtiltják a határozatlan idejű szerződéseket, és a munkatársaknak nem lehet túlórázniuk. A vatikáni hivatalokban a munkaerőhiányt önkéntesek alkalmazásával kívánják pótolni, "amennyiben megfelelnek a jogszabályi rendelkezéseknek". A munkatársakat arra kérik, hogy a távozó, illetve nyugdíjba vonuló kollégák munkáját "nagylelkűen vegyék át".

Az új struktúrát, amelyet Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár hagyott jóvá, a római kúria minden egységéhez eljuttatták a múlt hét során. Az új szabályokat "azonnal" alkalmazni kell, tekintettel a Szentszék 2014. évre vonatkozó pénzügyi előrejelzéseire.

Az intézkedéseket azután vezették be, hogy külső szakértők megállapították: a kúria működtetése túl drága, különösen a személyi kiadások vonatkozásában. A hírek szerint Ferenc pápa fokozatosan csökkenteni akarja a személyi kiadásokat, azonban elbocsátások nélkül. Jelenleg mintegy 2800 fő dolgozik a Szentszéknél, akiknek fizetését az egyházmegyéktől és a szerzetesrendektől befolyt összegekből, valamint a befektetési hozamokból és a vatikáni intézmények nyereségéből fedezik.