Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mivel Belgrád már a menekültválság kezdetén is kijelentette, hogy az ország legfeljebb hatezer bevándorlót tud hosszabb időre elszállásolni, amennyiben a befogadóközpontokban tartózkodók száma eléri a hatezret, komoly lépésekre lesz szükség. Ez a határszakaszok még szigorúbb őrzését, valamint mozgásérzékelő kamerák felszerelését is jelenthetné - értesült a lap.

A szerbiai menekültügyi főbiztosság adatai szerint jelenleg mintegy 4300-an vannak a befogadóközpontokban. Amennyiben a menedékkérők száma akár csak eggyel is meghaladja a hatezret, fennáll a veszélye annak, hogy a rendszer lassan elkezd összeomlani - fogalmazott a lapnak Vladimir Cucic menekültügyi biztos. Szerbia nem válhat gyűjtőközponttá - fogalmazott, majd hozzátette: Belgrád nem keltheti azt a hamis reményt senkiben, hogy Európában bárki is örülne az érkezők többségét jelentő gazdasági bevándorlóknak.

A szerb-bolgár és a szerb-macedón határszakaszon július óta közös rendőrségi és katonai járőrözést tartanak az illegális belépési kísérletek megakadályozása érdekében. A szerb hatóságokat több külföldi kontingens segíti, október elsejétől szlovák rendőrök is érkeznek.

A szerb kormány tagjainak többsége támogatná, hogy Szerbia kerítést építsen Macedóniával és Bulgáriával közös határán, ám Aleksandar Vucic miniszterelnök továbbra is ellenzi a lépést. A kormányfő hétfői tájékoztatása szerint a nyugat-balkáni országban jelenleg mintegy 6500 menekült tartózkodik, 81 százalékuk afganisztáni. Sokan azért nem akarnak a befogadóközpontokba menni, mert úgy gondolják, nagyobb esélyük van Nyugat-Európába vezető útjuk folytatására, ha a főbb csomópontokon, pályaudvarokon, utak mentén, illetve közvetlenül a szerb-magyar határon várakoznak.