Eduard Heger szlovák miniszterelnök szóvivője magyarázatot adott arra, hogy Heger miért nem tartott lengyel, cseh és szlovén kollégájával Kijevbe - írta a pozsonyi Új Szó. A kormányfő azután döntött így, miután konzultált a biztonsági egységekkel, amelyek "kifejezetten nem tanácsolták" az utat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden (március 15.) este a Telegram közösségi hálón osztott meg felvételeket a cseh, lengyel és szlovén miniszterelnökkel folytatott tárgyalásról. Petr Fiala, Mateusz Morawiecki és Janez Janša kedd este érkeztek meg Kijevbe vonattal és velük tartott Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnöke, pedig ő legendásan utál utazni. A látogatás célja az volt, hogy demonstrálják: az EU országai egyértelműen támogatják Ukrajnát.

A lengyel kormány két vezető képviselője Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfővel együtt, vonaton érkezett az ukrán fővárosba, első külföldi vezetőként február 24. óta, amikor Oroszország támadást indított Ukrajna ellen. A magas rangú látogatók már este találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.