Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bohémiai juhászkutya a prágai patkányfogó kutya mellett a csehek legrégebben tenyésztett nemzeti kutyája. Az eredetileg terelő és védő feladatokat ellátó kutyafajta manapság a családok házikedvence, amire különösen alkalmassá teszi barátságos természete és német rokonánál kisebb termete - derül ki a Radio Praha cikkéből.

A bohémiai juhász története az 1300-as évekre nyúlik vissza. Eredetileg a nyugat-bohémiai régióban kezdték tenyészteni, a terület délnyugati határait védő emberek, erdőkerülők segítője volt. Emellett házőrzőként és terelőkutyaként is tartották.

Ezt a kutyafajtát a közepes testű kutyák között tartják számon, első ránézésre nagyon hasonlít a németjuhászra, ám annál kisebb, egyenesebb a háta és dúsabb a szőrzete. Jellegzetesek nagy, hegyes fülei és hosszú szőre, ami annak idején jól jött a hideg környezetben. Hála barátságos természetének és kedvező méretnek ideális családtag gyerekes családoknál, azzal a megjegyzéssel, hogy terelő ősei habitusát örökölve előfordulhat, hogy belecsíp az emberek bokájába - derül ki Vladimíra Tichá tenyésztő szavaiból.

Szerinte a bohémiai juhász agilis természetének köszönhetően nagyon jól tanítható és barátságos a gyerekkel. Ha valakinek 10-12 éves gyerekei vannak, és egy könnyen tanuló és kezelhető kutyát szeretne, annak nagyon ajánlható a bohémiai juhász. Jó természetéhez tartozik, hogy sosem harcol más kutyákkal.

A kutyafajta megjelent a cseh irodalomban is, aminek szerepe lehetett abban, hogy 1984 után újrakezték a tenyésztését. Ennek köszönhetően az International Canine Federation 2019-ban ideiglenesen felvette a elismert fajták közé. Egy kutyakölyök ára a Petnetid.com szakportál szerint magyar valutában számolva 270-340 ezer forint között mozog.