William herceg és a Kate Middleton pénteki esküvője sokkal többe kerül a brit gazdaságnak, mint amennyit különböző formákban hoz - legalábbis ez derül ki a brit kisvállalkozások szövetségének becsléséből. A szervezet szerint a húsvéti négynapos ünnepet követő újabb hosszú hétvége - Nagy-Britanniában május 2. szünnap - a munkanapok kiesése miatt összesen hatmilliárd fontba kerül (9,8 milliárd dollár), miközben a Verdict Research piackutató cég mindössze 620 millió fontra becsüli a királyi lagzinak köszönhető várható bevételek összegét - derül ki a Bloomberg összefoglalójából. Sokan kivették a két hétvége közötti három napot is, ami 11 napos szünettel terheli meg a brit gazdaság különböző ágazatait.

Ráadásul a hírügynökségnek nyilatkozó szakértők mindegyike felhívja a figyelmet arra, hogy a világra szóló esemény gazdasági hatása egyszeri, míg a kormány brutális megszorító intézkedései - például a fogyasztási adó emelése és 310 ezer köztisztviselői állás megszüntetése -, folyamatosan érezteti hatását. Főként a költségvetési szigor okolható azért, hogy a GDP 0,5 százalékkal zsugorodott a negyedik negyedévben, emellett főként az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása miatt az négyszázalékos infláció kétszerese a Bank of England céljának. Mindez hosszabb távon nyeli el a britek vásárlóerejét. Nem csoda, hogy februárban 2004 óta nem látott mélységben volt a szigetországban a fogyasztói bizalom.

Az esküvő haszonélvezői lesznek a légitársaságok és az idegenforgalmi irodák - a TUI Travel Plc, Európa legnagyobb turisztikai cége például 295 eurós utazásokat szervezett a következő napokra, "az év legromantikusabb hétvégéje" címen. A Tesco Plc, a legnagyobb brit áruházlánc 16 fontért árulta annak a márkás ruhának a másolatait, amelyet Middleton kisasszony viselt az eljegyzés alkalmával, és persze elárasztották az üzleteket az esküvői emléktárgyak, bögrék, tányérok és más szuvenírek. A John Lewis Plc, Nagy-Britannia legnagyobb bevásárlóközpont-üzemeltetője például nyolcszögletű tányért kínál a korona, a C és a W betűk díszítésével 145 fontért. A tányért a Royal Crown Derby Porcelain Co. gyártja.

A királyi családdal összefüggő közkiadásokról szóló éves jelentés szerint a királynő és háztartása 38 millió fontjában került az adófizetőknek a 2010 márciusát megelőző 12 hónapban. Ugyanakkor az állami idegenforgalmi hivatal becslése szerint a monarchiával összefüggő látványosságok évente 500 millió font pluszbevételt hoznak a szigetországnak. Charles herceg és Diana Spencer 1981-es lagzija 600 ezer turistát vonzott Londonba, ha ez megismétlődik, akkor csak ez 50 millió fonttal béleli ki a brit gazdaságot.

A ceremónia költségeinek legnagyobb részét a királyi család állja, beszáll a kiadásokba a menyasszony - a maga erejéből meggazdagodott - családja. A kormány vállalta a rendőrségi és egyéb biztosítással járó teendőket, illetve a város nagytakarítását az óriási felhajtás után.