Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Törökország "gazdasági destabilizációja senkinek sem áll az érdekében, de természetesen mindent meg kell tenni például azért, hogy egy független jegybank dolgozhasson" az országban - mondta a kancellár hétfőn Berlinben egy más ügyben tartott sajtótájékoztatón.

A jegybanki függetlenség biztosítása mellett vannak más hasonló feladatok is, és hamarosan lehetőség nyílik mindezek megtárgyalására Recep Tayyip Erdogan elnökkel - tette hozzá Angela Merkel a török államfő szeptemberi németországi látogatására utalva. (Akciótervet készítenek a törökök.)

Németországnak az a hasznos, ha stabilak a gazdasági viszonyok az Európai Unió szomszédságában, így "virágzó Törökországot szeretnénk látni", mert "ez az érdekünk" - mondta Angela Merkel.

A török líra az idén eddig 70 százalékkal gyengült a dollárral szemben. Az árfolyam gyengülése a török-amerikai diplomáciai konfliktus révén az utóbbi hetekben felgyorsult.

A jegybanki alapkamat emelését ellenző Recep Tayyip Erdogan az ország gazdaságának megroppantására irányuló összehangolt nemzetközi akciónak tulajdonítja a líra gyengülését.

A kép forrása: Shutterstock