A gazdaság élénkülése nyilvánvalóan kedvezni fog az emberek foglalkoztatásának Lengyelországban, ám számolni kell azzal, hogy megszűnik a munkahelyek védelme, ami a válságkezelő intézkedések között szerepelt - idézi a szakértőket a Business Insider Polska. Az ING bank elemzői szerint az igazi tesztet a vakációs időszak jelenti majd, a Lengyel Gazdasági Intézet gazdaságkutató intézet szakértőinek meggyőződése szerint viszont a következő hónapok újra a dolgozók számának emelkedését hozzák.

A statisztikai hivatal (GUS) adatai szerint a bérek áprilisban átlagosan 9,9 százalékkal emelkedtek, így az átlagbér csaknem elérte a 6000 zlotyt (480 ezer forint, a magyar bruttó átlagkereset idén év elején 415 ezer forint volt), a foglalkoztatás pedig csak 0,9 százalékos emelkedést mutatott. A GUS szerint az utóbbi adat nyugtalanító, bár nem szabad elfelejteni, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámára esett

A szakemberek szerint az átlagkereset azért növekedett a járvány ellenére, mert az ipari ágazatban nőttek a bérek, amelyet kevésbé érintett a rendkívüli helyzet. Az export húzta az ágazatot, ami lehetővé tette a keresetek emelését is. A GUS szerint ez a folyamat folytatódhat, és számos új munkahely is keletkezik.

Ugyanakkor a válság továbbra is érezteti a hatását a külföldiek foglalkoztatásán. Kevesebb munkavállalási engedélyt adtak ki külföldieknek, akik háromnegyede továbbra is az ukrán. Ők kapják munkavállalási engedélyének 73 százalékát. A GUS szerint 2020-ban Lengyelországban 406,5 ezer engedélyt adtak külföldinek, ez 8,6 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben. De még így is hatszorosa annak, amennyit 2015-ben adtak ki.