Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke 56,2 pont lett áprilisban, alacsonyabb a márciusi 56,6 pontnál. A végleges adat némileg jobb a hónap közepén ismertetett, előzetes számként közölt 56 pontnál. Szakértők 56 pontos végleges adatra számítottak áprilisra az MTI szerint.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulására utal.

A vizsgált nyolc euróövezeti tagállam közül kettőben 2 havi csúcsra, Írországban 55,3 pontra, Franciaországban pedig 53,8 pontra emelkedett az index. Ausztriában a mutató a márciusival megegyező szinten, 58 ponton stagnált. Eközben Hollandiában 60,7 ponttal 6 havi, Németországban 58,1 ponttal 9 havi, Spanyolországban 54,4 ponttal 7 havi, Olaszországban 53,5 ponttal 15 havi, Görögországban pedig 52,9 ponttal 5 havi mélypontra került a feldolgozóipar teljesítményalakulását mérő index.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait kommentálva rámutatott: április volt zsinórban a negyedik hónap, amikor lassult a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index növekedése. Szerinte azonban nincs ok az aggodalomra, kódolt volt a lassulás a tavaly év végi csúcshoz képest. Úgy vélte, hogy a következő időszakban ismét bővülnek a termelőkapacitások, az elmúlt hónapokhoz képest kevesebb gondot okoznak majd a sztrájkok, alacsonyabb lesz a megbetegedések korábbi szokatlanul magas szintje, továbbá az időjárás is kegyesebb lesz.

Képünk forrása: Pixabay