Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai munkaügyi minisztérium kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint novemberben éves összevetésben 3,1 százalékkal - 2012 januárja óta a legnagyobb mértékben - ugrottak meg a termelői árak. Elemzők 2,9 százalékos emelkedést vártak az októberi 2,8 százalékos növekedés után.

Az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek a termelői árak novemberben. Elemzők 0,3 százalékos növekedésre számítottak az októberben mért 0,4 százalékos emelkedés után.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,3 százalékkal, míg az egy évvel korábbihoz képest 2,4 százalékkal emelkedett novemberben. Elemzők 0,2, illetve 2,3 százalékos növekedésre számítottak az októberben mért 0,4, illetve 2,4 százalékos emelkedés után.

A Federal Reserve (Fed) szoros figyelemmel követi a különböző árindexeket az infláció alakulásának megítéléséhez. A Fed, az általa legfontosabb mérőszámnak tekintett személyes fogyasztási kiadások árindexe mellett, a termelői és a fogyasztói árak változását is követi.

A Fed az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexében határozza meg inflációs célszámát. A 2 százalékos célszámot már több mint öt éve nem érte el a tényleges árindex.

A legfrissebb, októberi adatok szerint havi összevetésben 0,2 százalékkal, éves szinten pedig 1,4 százalékkal nőtt az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexe.

A munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala szerdán teszi közzé a fogyasztói árak novemberi alakulását tükröző adatokat. Elemzők arra számítanak, hogy havi összevetésben 0,4 százalékkal, éves szinten pedig 2,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, az októberben mért 0,1, illetve 2,0 százalék után.

Mindazonáltal általános az a várakozás, hogy a Fed monetáris döntéshozó testülete kedden kezdődő kétnapos ülésén újabb 25 bázispontos kamatemelés mellett dönt, idén immár harmadik alkalommal.