Tavaly decemberben, novemberhez képest, az euróövezet 19 tagállamában 0,7 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában 0,9 százalékkal nőttek a termelői árak. Novemberben az euróövezetben 0,3 százalék, az EU-ban 0,2 százalék volt a havi növekedés.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 1,6 százalékkal, az EU-ban 2,4 százalékkal nőttek a termelői árak decemberben. Elemzők az euróövezetre 0,4 százalékos havi és 1,3 százalékos éves növekedést jeleztek előre decemberre.

A legnagyobb havi növekedést Görögországban regisztrálták decemberben, 2,7 százalékot. Hollandiában 2,1 százalékkal, Horvátországban 1,8 százalékkal, Belgiumban és Portugáliában 1,7 százalékkal nőttek a termelői árak decemberben az előző havihoz képest. Észtországban viszont 0,6 százalékkal, Írországban 0,5 százalékkal, Dániában 0,2 százalékkal csökkentek a termelői árak havi bázison.

A termelői árakban a legnagyobb éves növekedést Belgiumban következett be decemberben, 8,0 százalékos. Az Egyesült Királyságban 7,2 százalékkal, Hollandiában 5,5 százalékkal nőttek a termelő árak éves bázison tavaly decemberben. Csökkenést Luxembourgban regisztráltak, 6,1 százalékosat, valamint Szlovákiában 1,6 százalékosat, Lettországban 1,5 százalékosat, a Cseh Köztársaságban és Szlovéniában 0,3 százalékosat.