Boris Johnson brit miniszterelnök kormányának válsága elmélyült, miután négy közvetlen munkatársa távozott a környezetéből és egyikük súlyos bírálatot fogalmazott meg vele szemben – derül ki a Bloomberg helyzetjelentéséből. Dan Rosenfield kabinetfőnök és titkára Martin Reynolds, továbbá Jack Doyle kommunikációs igazgató ugrott a vízbe a süllyedőben lévő hajóról, ám ennél is fontosabb, hogy Munira Mirza, a kormányfő egyik legrégebbi embere is hátat fordított neki. Utóbbi nyílt levélben azzal indokolta távozását, hogy főnöke megengedhetetlen módon beszélt az ellenzéki Munkáspárt vezéréről, Keir Starmerről.

Mirza, aki még londoni polgármestersége idején, 2008-ban szegődött Johnson mellé azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök hamisan vádolta korábban ügyészként dolgozó politikai ellenfelét egy sorozatos gyermekmolesztálással vádolt bűnöző elengedésével. Startmernek valójában nem volt köze az érintett ügyhöz, így a megjegyzés Donald Trump amerikai elnök módszerére emlékeztetett, akitől nem áll távol, hogy hamis vádakkal mocskolja be ellenfeleit arra építve, hogy a Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél! mondás alapján rájuk ragad szenny akkor is, ha semmi köze a valósághoz.

Mindezek nyomán egy volt miniszter úgy beszélt Johnson kormányzásáról, mint ami gyakorlatilag már véget is ért, egy tory parlamenti képviselő szerint Mirza lemondása óriási blamázs a kormányfő számára, egy másik konzervatív politikus szerint a volt szövetséges levele azt bizonyítja, hogy szervezet összeesküvés folyik ellene, ami jó eséllyel bukásához vezethet.

A miniszterelnökre egyre nagyobb nyomás nehezedik, mert kormányának tisztviselői sorozatosan megsértették a járvány alatti gyülekezési korlátozásokat és esetenként ő maga is ezt tette. Eközben a nép idegeit a meglóduló infláció és az áprilisban esedékes adóemelések borzolják, nem beszélve arról, hogy a brit kormány belefolyt az Ukrajna körül Oroszország és a Nyugat között kialakult konfliktus kezelésébe.

Egy tévéinterjúban megkérdezték a pénzügyminisztérium államtitkárát, Simon Clarke-ot, hogy szerinte „Róma utolsó napjait” látjuk-e leperegni a szemünk előtt, mire azt válaszolta, hogy szerinte Róma utolsó napjai jobb hangulatban teltek. Tovább nő azoknak a tory képviselőknek a száma akik párton belüli bizalmi szavazást akarnak Johnson személyéről és már Rishi Sunak pénzügyminiszter, egyik lehetséges utóda sem áll ki mellette olyan határozottan, mint korábban.