"Mindaddig, amíg a Maduro-rezsim tekintélyelvű diktatúraként viselkedik, folytatjuk együttműködésünket a nemzetközi közösséggel és az amerikai gazdasági és diplomáciai hatalom minden súlyát latba vetjük a demokrácia helyreállításáért küzdő venezuelaiak támogatására" - írja a tárca.

Venezuelában október 15-én vasárnap tartották a helyi kormányzókat és törvényhozókat megválasztó regionális voksolást, amely a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro pártjának elsöprő győzelmét hozta. Az ellenzék azonban megkérdőjelezte az eredményt. Közleményében az amerikai külügyminisztérium üdvözölte "azon venezuelaiak bátorságát, eltökéltségét és elszántságát, akik megpróbálták gyakorolni alkotmányos jogaikat", de akiknek a minisztérium szerint "a hangját nem hallották meg".

A külügyminisztérium közleménye több szabálytalanságot is említ, így például a "független és megbízható" nemzetközi megfigyelők hiányát, a szavazógépek csekély számát az ellenzékinek tartott szavazókörzetekben, vagy a választási helységek utolsó pillanatban és értesítés nélkül történt áthelyezését. (Sok tévécsatornát betiltottak az országban.)

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete "a venezuelai választási folyamat kivizsgálását" követelte.

Címlapkép: Nicolas Maduro, Venezuela elnöke (Fotó: AFP/Federico PARRA)