Az ellenzék szerint a magyar választások tétje az alapvető emberi jogok érvényesülésének helyreállítása - kezdi beszámolóját az AlaskaDispatch, Alaszka egyetlen sokoldalú internetes site-ja, amely a világ végén élő emberek krónikásának tartja magát. Ugyanakkor annak ellenére, hogy egyre több bírálat éri az országot vezető Fideszt, az ellenzéki koalíció nehéz helyzetben van - folytatódik a cikk.

A közvélemény-kutatások szerint az ellenzék messze lemaradt a kormánypárt mögött és kérdéses az is, mennyire szilárd az összefogás ereje. A legutóbbi felmérés szerint a biztos pártválasztók között az összefogásnak csak 33 százalékos támogatottsága van, míg a Fidesz 51, a Jobbik 13 százalékra számíthat. Az ellenzék szerint az adatok pontatlanok, mert az emberek nem merik megmondani, hogy elutasítják a hatalmon lévőket. Szerintük ezt bizonyítja a bizonytalanok nagy száma is.

Új arcok, régi arcok

Ellentmondani látszik ennek, hogy a választás közeledtével csökkent az utóbbiak száma, miközben az ellenzék támogatottsága stagnál. A gyenge gazdasági teljesítmény és a Fideszt körüllengő korrupciós vádak ellenére az összefogás nem volt képes elcsábítani szavazókat a kormányzó párttól. Az ellenzéket azzal vádolják, hogy volt nem képes egyértelmű vezetéssel és vezetővel beszállni a választási küzdelembe.

Józsa István, a szocialisták egyik képviselője arra hívta fel az AlaskaDispach cikkírójának figyelmét, hogy míg az ő pártjuk csupa új, fiatal arccal áll fel, szövetségeseik vezetői - Gyurcsány Ferenc a DK és Bajnai Gordon az Együtt-PM első embere - ellen kormányfői múltjuk alapján lejárató kampányt indított a Fidesz. Józsa hangsúlyozza, hogy az összefogás célja a demokrácia és az emberi jogok érvényesülésének helyreállítása Magyarországon.

Választási csalás?

Az ellenzék a 2011-ben felfogadott választási törvény miatt is kénytelen ellenszélben csatázni. Szakértők szerint az új jogszabály a választási körzetek átalakításával megsokszorozta a jobbra billenő egyéni körzetek számát. A kormány tagadja ezeket a vádakat. Az új rendszert emellett úgy alakították ki, hogy a győzelemhez meg kell szerezni legalább az egyéni mandátumok felét: az a párt győz, amely a legtöbb ilyen körzetet megnyeri. Végül eltörölték a második fordulót, így végül is a kis pártok a szavazatok megoszlása miatt egyedül esélytelenek a legnagyobbal, a Fidesszel szemben.

Az ellenzék ezért próbált előre összehozni egy koalíciót, amely minden egyes körzetben egy jelöltet állít - mondta a portálnak Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora, a magyar alkotmány szakértője. Enélkül szinte elkerülhetetlen a Fidesz győzelme, míg a korábbi választási rendszerben 2006-ot kivéve minden szavazás kormányváltáshoz vezetett.

Széthullhat

A Paks 2-ről kötött orosz-magyar megállapodás lesz az egyik legfontosabb téma a választáson, mivel lényegében azt a kérdést veti fel, hogy Magyarország a Nyugat helyett a Kelet felé fordul - mondta az alaszkai portálnak Fodor Dávid, az Együtt-PM egyik támogatója. Négy éve az ország egy európai demokrácia volt, míg most nem az - teszi hozzá az összefogás szavazója, aki el tudna képzelni jobb szövetséget is, mint amit a három pártnak - az MSZP-nek, a DK-nak és az Együtt-PM-nek - sikerült összehoznia.

Az ellenzéken belüli megosztottság akadályozhatja a szövetséget abban, hogy növelje támogatói számát. Nagy kérdés, hogy az összefogás fennmaradna-e, ha győzne a választáson. Ha csak kis előnnyel nyernek a Fidesz előtt, akkor egyre élesebb belső viták kezdődnének az összefogáson belül - véli László Róbert, a Political Capital elemzője. Nagyon-nagyon nehéz lenne ilyen háttérrel kormányozni az országot.

Ugyanakkor a szövetség vezetői tisztában vannak azzal, hogy egy baloldali kormány bukása utat nyitna Orbán visszatérése előtt. Együttműködés nélkül nem tudják helyreállítani a demokráciát és távol tartani a hatalomtól a jelenlegi miniszterelnököt - derül ki Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK politikusának szavaiból.