Az Immunizációs Stratégiai Szakértői Tanácsadói Csoport (SAGE) azt közölte, hogy a vakcinát két adagban kell alkalmazni, 8-12 hét különbséggel az első és a második oltás között - írja a hvg.hu az MTI-re hivatkozva. A 65 év felettieket is be kellene a vakcinával oltani - jelentette ki sajtótájékoztatóján Alejandro Cravioto, a szakértői csoport elnöke.

A SAGE azt is közölte, hogy bár kérdések merültek fel a vakcinának a vírus dél-afrikai változatával szembeni hatékonyságával kapcsolatban, "nincs ok arra, hogy ne javasolnák a használatát".

A Dél-afrikai Köztársaságban a héten leállították az AstraZenecával tervezett oltási kampányt, miután egy szűk körben elvégzett tanulmány adatai szerint a vakcina csak korlátozottan véd a SARS-CoV-2 nevű vírus Dél-Afrikában azonosított, ott domináns 501Y.V2 elnevezésű változata okozta betegség enyhébb formái ellen.

Az AstraZeneca/Oxford védőoltását, amelyet elsőként Nagy-Britannia alkalmazott először tömegesen a saját lakossága beoltására, már több európai uniós tagállam is engedélyezte. Egyes kormányok viszont úgy döntöttek, hogy csak a 65, sőt egyesek 55 év alattiak számára engedélyezik, miután nincsenek adatok a hatékonyságára vonatkozólag a legidősebb korosztály körében. Magyarországon a 60 éven aluli, krónikus betegeket fogják oltani a vakcinával.

Bővítik a gyártást

Az AstraZeneca és az IDT Biologika közös szándéknyilatkozatot írt alá a gyártási kapacitás növeléséről és Európa hosszútávú vakcinaellátásáról - közölte az AstraZeneca közleményben.Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását követően február 5-én több millió AstraZeneca oltóanyag kiszállítása kezdődött meg Európában, a hónap végéig várhatóan 17 millió adag juthat el az EU országaiba, melyet márciusban továbbiak követnek majd. Annak érdekében, hogy segítse Európa járványvédelmi igényeinek mielőbbi kielégítését az AstraZeneca és a német IDT Biologika oltóanyaggyártó vállalat vizsgálja annak lehetőségét, hogy közösen felgyorsítsák az AstraZeneca koronavírus vakcina 2021 második negyedévében történő előállítását.A vállalatok az IDT Biologika németországi Dessauban működő gyártóhelyének kapacitás-bővítését tervezik, öt darab kétezer literes bioreaktor felépítésével, amelyek havonta több tízmillió adag AstraZeneca vakcina előállítását teszik majd lehetővé. A megállapodás részleteinek véglegesítése folyamatban van, az új eszközök várhatóan 2022 végére üzemelhetnek majd teljes kapacitással - írta a gyógyszergyártó.

Ajánlásaiban a szakértő csoport rámutatott, hogy "a dél-afrikai tanulmányt a vakcina hatékonyságának a felmérésére végezték el a betegség minden formájával kapcsolatosan, de a kisszámú minta nem tette lehetővé, hogy felmérjék a vakcina hatékonyságát a Covid-19-betegség súlyos formái ellen". "Ezt figyelembe véve a WHO jelenleg ajánlja az AZD1222 nevű védőoltás alkalmazását még akkor is, ha vírusmutánsok vannak jelen egy országban" - áll a bizottság közleményében.

Ezt elég a sima hűtőben tartani

A jelenleg ismert 70 százalékos hatékonyságával az AstraZeneca/Oxford védőoltása alatta marad a Pfizer/BioNTech és a Moderna több mint 90 százalékos hatékonyságú vakcinájának - emlékeztetett az AFP francia hírügynökség. Az AstraZeneca/Oxford védőoltása viszont hagyományosabb technikán alapul, ami révén olcsóbb, és könnyebb tárolni: elegendő hűtőszekrényben tartani, és nem nagyon alacsony hőmérsékleten, ami jobban kedvez a tömeges oltási kampányoknak.

Ez egyike azoknak a vakcináknak, amelyeket közönséges hűtőszekrényekben is lehet tárolni, tehát nagyon hasznos lesz - mondta Szumija Szvaminathan, a WHO tudományos főmunkatársa.

Az AstraZenecának az Európai Unió részére szánt szállítmányaiknak késlekedése okául megnevezett belgiumi gyár szerdán közölte, hogy legyártotta az összes adagot, amelyre a brit-svéd gyógyszergyárral szerződött. "Valamennyi, AstraZenecával szembeni szerződéses kötelezettségünket teljesítettük" - közölte az hvg.hu szerint Cedric Volanti, a Thermo Fisher EU-ért felelős alelnöke szerdán.