Az orosz erők ismét ágyúzták Enerhodart – ahol a zaporizzsjai atomerőmű is található, – emiatt egy napon belül másodszor szűnt meg az áramszolgáltatás az egész városban – mondta az orosz megszállás alá került település ukrán polgármestere. Dmitro Orlov szerint lehetetlen megbecsülni, hogy a karbantartók mikorra állítják helyre az áramellátást.

Egyre sűrűbb az ágyúzás, ezért a szakembereknek nincs idejük helyreállítani a károkat egy-egy támadás után. Orlov azt javasolta a város lakóinak, hogy készletezzenek be maguknak olyan élelmiszereket, amelyeket nem kell főzni.

Enerhodar ellen augusztus eleje óta tartanak a tüzérségi támadások. Az ukrán és az orosz oldal egymást vádolja a város lövetésével. Az Ukrajinszka Pravda szerint az orosz megszállók nem engedik az ott élő embereknek elhagyni a várost. Az ukrán hatóságok arra szólították fel a zaporizzsjai atomerőmű közelében található települések lakóit, hogy meneküljenek el, ahogy csak tudnak, mert Oroszország nem járul hozzá humanitárius folyosók létesítéséhez – írja az MTI.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka és Mihajlo Zabrodszkij tábornok, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke szerint a Krím felszabadítása esetén ugyan Oroszország elveszíti ottani bázisait, de helyette a Fekete-tenger keleti partján fekvő novorosszijszki haditengerészeti bázist használhatják Ukrajna elleni támadásokra, ezért továbbra is fennmarad az ország katonai fenyegetettsége a nagyobb hatótávolágú rakéták támadásaitól.