Nagyon megérezték a lengyelek 2017-ben az élelmiszerek árának emelkedését: átlagosan 4,5 százalékos volt a drágulás, míg az előző években mindössze 0,1 százalék volt a növekedés - írja a gazeta.pl. A BNP Paribas szakértői szerint 2018-ban az élelmiszerek csak 2-2,5 százalékkal drágulnak, mi még mindig nagyon magas az előző évek trendjéhez képest.

Az elmúlt hónapok "sztárja", a vaj továbbra is drága lesz, igaz az ára talán valamennyit esni fog. A többi tejtermék drágulásának valószínűsége nem nagy - vélik a szakértők -, 2018 második negyedévétől a tej bolti ára elkezd majd esni. Az egész évre számolva talán 3-5 százalékkal fog kevesebbe kerülni. A tejtermékek átlagosan 1-2 százalékkal lesznek drágábbak a tavalyinál.

Lassanként megállhat a lengyel tojás árának emelkedése is. Az elemzők szerint 2018 végén néhány százalékkal kevesebbe fog kerülni, mint 2017 végén.

A következő hónapokban a zöldségek és a gyümölcsök fognak a legjobban drágulni. Ennek hátterében főként a tavalyi év időjárása áll. Drágább lesz a baromfi- és a marhahús, valamivel nő a péksütemények és a gabonából készült termékek ára, de ez nem lesz jelentős, éves szinten csak 1-2 százalék. Kevesebbe fog kerülni a cukor, akár 30 százalékkal zuhanhat az ára.