Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem várt oldalról kapott támogatást az elmúlt időszakban az amerikai gazdaság Felix Salmon, a Reuters szakértője szerint. Az Egyesült Államokban ugyanis elharapózott az a szokás, hogy még azok sem fizetik jelzáloghitelük törlesztőrészleteit, akik képesek lennének rá.

A tömeges jelzáloghitel bedőlések és árverések miatt ugyanis jelentős menniységű eladatlan ingatlan halmozódott fel az amerikai lakáspiacon, s ezért ha valaki fizetési késedelembe esik, akkor a szokásosnál jóval később jut el ügye olyan fázisba, hogy a bank elárverezze ingatlanát. Jelenleg egy átlagos jelzáloghitel esetében 438 nap telik el, amíg a jelzáloghitel törlesztésének mulasztásától a kilakoltatásig jut el a folyamat. Ezt a tendeciát erősítették a kormányzati intézkedések is, amelyek sok esetben felfüggesztették a nem fizető adósok ingatanjainak elárverezését.


Egy évvel ezelőtt az Egyesült Államokban azok az adósok, akik nem voltak képesek tovább fizetni jelzáloghitelüket, egyszerűen elköltöztek, s a bankra hagyták, kezdjen azt a lecsökkent értékű ingatlannal, amit tud. Mára ez a folyamat megváltozott az emberek nem költöznek el, csak egyszerűen nem fizetnek.

A törlesztőrészletek és bérleti díjak nemfizetése miatt felszabaduló jövedelmüket gyakran fogyasztásra, esetleg saját üzletük fejlesztésére költik. Ezért az amerikai gazdaság pillanatnyilag erősebbnek tűnik, mint amilyen valójában, azonban ez a helyzet meg fog változni, a lakástulajdonosk nem lakhatnak a végtelenségig ingyen.