Janet Yellen Fed-elnök a szenátus pénzügyi bizottsága előtt tett jelentésében leszögezte, hogy a Fed továbbra is hangsúlyozottan "türelmes" álláspontot képvisel a kamatemelések megkezdésének a kérdésében. A Fed-elnök rámutatott, hogy nem teljesült még maradéktalanul a gazdaságösztönző monetáris enyhítőprogram lezárásának minden feltétele: még mindig viszonylag túl sokan vannak munka nélkül az Egyesült Államokban amellett is, hogy jelentősen lecsökkent a munkanélküliségi ráta. A bérszínvonal emelkedése csak vontatottan halad és az infláció is elmarad a kitűzött céltól. A lakáspiaci helyzet nem javult a vártnak megfelelő mértékben, de a gazdaság további növekedésével párhuzamosan ezen a téren is rendeződnek majd a dolgok.

Következésképpen a kamatemelés megkezdése "még legalább két Fed-ülésig nem tűnik nagyon valószínűnek" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a kezdés pontos időpontját "ülésről ülésre minden egyes alkalommal" meg fogják vitatni.

"Ha idő előtt elkezdenénk kamatot emelni, azzal csak az éppen hogy megszilárdulni látszó gazdasági növekedést ásnánk alá és veszélybe sodornánk a foglalkoztatási helyzet javulását is. Nem gondolnám, hogy már elértük volna azt a szintet, amit maximális foglalkoztatásnak és normális munkaerő piaci helyzetnek lehetne nevezni. Sokat javult ugyan a helyzet, de még nem jutottunk célba" - fogalmazott Janet Yellen.

"Az infláció is elmarad a 2 százalékos céltól. Igaz, ez leginkább időleges tényezőknek tudható be, ezek között is elsősorban az energiaárak csökkenésének, az inflációs cél azonban kötelez. Kamatot csökkenteni csak akkor fogunk, ha már meggyőződtünk róla, hogy a növekedés szilárd alapokra támaszkodik és hosszabb távon az infláció is a cél felé halad" - fejtette ki Janet Yellen, hozzátéve, hogy "annak is megvan azonban a kockázata, ha túl sokáig halogatjuk az lazító periódus befejezését. Előre kell gondolkodnunk."

A Fed-elnök nyilatkozata azt az elemzői meggyőződést támasztotta alá, hogy június előtt még nem kell számítani a kamatok megemelésére. A Fed 2008 óta tartja magát a zéró-közeli kamatpolitikához.

"Yellen szavai egybecsengenek a Wall Street várakozásaival" - mondta Brad Sorensen, a Schwab Center for Financial Research kutatási igazgatója az AP hírügynökségnek. Ami arra utal - mutatott rá -, hogy a piacok helyesen mérték fel a Fed szándékait, miszerint a döntéshozók rugalmasan kezelik a helyzetet és akkor kezdik meg a kamatok emelését, ha a körülmények azt már lehetővé teszik. "A piacnak ez így rendben is van" - fogalmazott.