Kelly miniszteri beiktatása óta először adott számot tevékenységéről a képviselőház belbiztonsággal foglalkozó bizottsága előtt. A keddi meghallgatáson védelmébe vette a beutazások szigorításáról szóló elnöki rendeletet, de szerinte a kormányzatnak több időt kellett volna szánnia a kongresszus tájékoztatására, mielőtt életbe lépteti a rendeletet.

Az elképzelés az volt, hogy nagyon gyorsan cselekszünk, és így azok, akik azért utaznának be, hogy ártsanak nekünk, nem használhatják ki a rendelet bevezetéséig rendelkezésre álló időt

- fogalmazott a miniszter. Kelly erőteljesen védelmébe vette az elnöki rendeletet, amely szerinte nem muszlimok kitiltására vonatkozik, ahogyan azt bírálói állítják.

QP | Quality Placement

Hangsúlyozta, hogy csak átmeneti tilalomról van szó azon országokból érkező migránsok és látogatók számára, amelyekről az Egyesült Államoknak egyelőre nincsenek pontos információi. A miniszter mindazonáltal magára vállalta a felelősséget a rendelet kiadása után kialakult káoszért.

"Visszagondolva, ma biztosan több időt szánnék a kongresszus tájékoztatására, mint ahogyan ezt a jövőben meg is teszem majd" - szögezte le.

Az elnöki rendeletet január 27-én adták ki, és több amerikai repülőtéren zűrzavar alakult ki: néhány utast órákon keresztül feltartóztattak vagy visszaküldtek, és az elnöki rendelet elleni tüntetők elleptek egyes repülőtereket.

Pénteken egy Seattle-i szövetségi bíróság jogi aggályokra hivatkozva átmenetileg felfüggesztette a rendeletet, amelyre Donald Trump Twitter-bejegyzésében válaszolva kétségbe vonta a bíró hitelét és őt okolta azért, ha esetleg terrorista merénylet történik az Egyesült Államokban.

A keddi bizottsági meghallgatáson Kelly is kitért erre a jogi vitára, és a döntést hozó bírót olyan akadémiai tudóshoz hasonlította, aki elszakadt a valóságtól.

Nagyon tisztelem a bírókat, de az ő világuk túlságosan is akadémikus, csaknem légüres térben folytatják vitáikat

- fogalmazott.

Michael McCaul texasi republikánus politikus, a képviselőházi bizottság elnöke szintén kiállt a rendelet mellett, de fontosnak tartotta hozzátenni: "Megtapsolom, hogy ilyen gyorsan korrigálták mindazt, amit én hibának vélek".

Közben a The Washington Post bocsánatot kért, mert egyik cikkében azt állította, hogy az elnöki rendelet kibocsátása utáni napon Steve Bannon, Trump elnök főtanácsadója látogatást tett Kellynél, hogy arra kérje őt, segítsen a rendelet gördülékeny lebonyolításában. Mint kiderült, ilyen találkozó nem volt, a lap elnézést kért, hogy nem kérdezte meg az érintetteket az állítólagosan bennfentesektől származó információról.