A szervezet csütörtökön még azt közölte, hogy 60 millió hordó nyersolajat dob a piacra tagországainak tartalékából. Hétfőn viszonyt már arról számolt be, hogy 19 millió hordó feldolgozott olajterméket szabadít fel a tartalékokból, és csak 41,6 millió hordó nyersolajat.

A párizsi székhelyű szervezet a piacok nagy meglepetésére csütörtökön jelentette be, hogy 60 millió hordó pótlólagos nyersolajat pumpál a jövő hónapban a globális olajpiacokra 28 tagországának a tartalékaiból, hogy ezzel pótolja a líbiai helyzet miatt kieső olajmennyiséget. Az IEA számításai szerint napi 132 millió hordónyi könnyűolaj tűnt el a piacról a líbiai helyzet miatt május végéig.

Az IEA hétfői közleménye szerint a feldolgozott olajtermékekből egyebek között 7,7 millió hordó lesz a dízelüzemanyag, 3,4 millió hordó a benzin, 1,2 millió hordó a mazut, és 422 ezer hordó a kerozin.

A legtöbb tagország nyersolajat és olajterméket, vagy csak olajterméket szabadít fel tartalékaiból - csupán az Egyesült Államok, Dél-Korea és Hollandia, amelyek kizárólag nyersolajat.

Az Egyesült Államok a maga részéről 30 millió hordó nyersolajat dob piacra, ezzel a legnagyobb hozzájáruló. A következő két helyen Japán és Németország áll, mindketten nyersolajat és feldolgozott olajterméket szabadítanak fel tartalékaikból. A listán ezután Dél-Korea következik, majd Franciaország, amely viszont kizárólag feldolgozott olajtermékekkel járul hozzá a 60 millió hordó IEA-kvótához.

Az IEA tagországok teljes olajkészletei meghaladják a 4,1 milliárd hordót, ebből 1,6 milliárd kizárólag rendkívüli esetekben hívható le. A szervezet nettó olajimportőreinek - jogi kötelezettség mellett - 90 napi nettó olajimportjuknak megfelelő nyersolajat kell tartalékolniuk, ezek az országok azonban jóval az előírt minimum felett tartalékolnak, jelenleg 146 napi nettó importjuknak felelnek meg tartalékaik.