Több hírügynökség állítása szerint is az újabb tőkeemelés mellett az Egyesült Államok kormánya elengedne 37 milliárd dollár adósságot, amely a korábbi mentési csomagokból keletkezett az American International Grouppal szemben. Az állam cserébe részesedést kapna a társaság két legnagyobb nemzetközi életbiztosítási divíziójából. A társaság még nem tette közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését, a témáról ezért nem nyilatkoztak eddig többet, az újabb három hónap újabb 60 milliárd dollár veszteséget mutathat az elemzők előrejelzése szerint - írja a Bloomberg.


Az AIG-t először szeptember végén mentette meg az amerikai kormány, akkor 150 milliárd dollárt pumpáltak a „túl nagy hogy elbukjon" kategóriába sorolt biztosítótársaságba.

Az újabb mentésre azért van szükség, mert a égnek egyszerűen nem sikerült elegendő eszközt értékesítenie az összeomló piacon ahhoz, hogy visszafizesse adósságát. Az AIG mintegy 300 milliárd dollárnyi derivatív portfólión ül.


A mostani újabb mentőcsomag szerint az amerikai állam jogosult lesz a két leányvállalat, az American Life Insurance Inc. és az American International Assurance Co. eladásából származó összeg egy részére, ezen felül 5 százalékos osztalékot kaphat a maradék AIG-ben meglévő részesedése után.