A miniszterelnök a hétvégi informális EU-csúcsról beszámolva elmondta: kérte az EU-országokat, támogassák Bulgáriát abban, hogy beléphessen az euróövezet előszobájának számító ERM-II-be. (A plusz/mínusz 15 százalékos ingadozást megengedő rendszerben két évet kell eltölteni, a bolgár fizetőeszköz árfolyama jelenleg az euróhoz van kötve.)

Sztanisev szerint országa jelenleg csak az inflációs kritériumot nem teljesíti - a januári 7,1 százalékos ráta viszont sokkal több a megengedettnél - , ugyanakkor egyike azon kevés uniós tagnak, ahol ma is szolidan növekszik a gazdaság. A kormányfő sürgette az EU-t, hogy rugalmasabban lehessen kihasználni az uniós alapokat, megakadályozandó a munkahelyek elvesztését.

A kelet-európai gazdaságokat egyre súlyosabb tünetekkel érinti a válság, és ezt sokak szerint a térségi országok az euróövezetbe való gyorsított, vagy azonnali felvételével lenne érdemes kezelni. Ennek lenne értelme azon négy ország - a három balti köztársaság és Bulgária - esetében, amelyek valutaárfolyamukat az euróhoz kötötték - írta a közelmúltban a The Economist.