Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Bolgár hírportálok beszámolója szerint a küldöttség - amely Szimeon Djankov pénzügyminiszter meghívására érkezik a bolgár fővárosba - azt fogja áttekinteni, hogy az ország mennyire felkészült a csatlakozásra.

A bolgár kormány korábbi nyilatkozatai szerint 2013-ban tervezik bevezetni az eurót.

Djankov szerint most "a legalkalmasabb az idő arra", hogy Bulgária megtegye a következő lépést az euró bevezetése felé vezető úton, miután az ország teljesíti a maastrichti kritériumokat.

A pénzügyminisztérium közlése szerint Bulgáriában volt a legalacsonyabb az államháztartási hiány tavaly az Európai Unióban a 27 tagország közül, s az idén egyedül Bulgáriában várható, hogy egyensúlyban lesz a bevételi és kiadási oldal.

Ugyanakkor a szakértők úgy látják: bár Bulgária teljesíti a feltételeket az ERM-2-be történő belépéshez, nagy az esélye annak, hogy "bekeményítenek" a jelenleg 16 országot tömörítő eurózóna vezetői, miután számos tagország komoly államháztartási hiánnyal küzd. Az Európai Központi Bank (EKB) először valószínűleg konszolidálni akarja a helyzetet "házon belül", mielőtt zöld fényt adna az újabb jelentkezőknek - vélték elemzők.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az illető ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül.

A maastrichti kritériumok szerint az infláció legfeljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg a három legalacsonyabb inflációs rátájú euróövezeti ország átlagát, a GDP-arányos államháztartási deficit nem haladhatja meg a három százalékot, míg a bruttó államadósság nem lépheti túl a GDP 60 százalékát (illetve 60 százalék fölötti adósságráta esetén az adósságrátában folyamatos és jelentős csökkenést kell felmutatni).