Az Európai Központi Bank (ECB) azt fontolgatja, hogy újabb hosszú lejáratú hitelt kínál fel a bankoknak azzal az elvárással, hogy az így kapott forrást hitelezzék tovább a vállalatoknak - jelentette a Süddeutsche Zeitung. A konstrukcióval lényegében felújítanák a 2011 végén és 2012 elején indított hosszú távú refinanszírozási hitelprogramot (LTRO) - némi módosítással.

Mario Draghi, az ECB elnöke és a bank monetáris tanácsának több tagja az elmúlt hónapokban jó párszor jelezte az újabb LTRO lehetőségét, amivel némi támaszt adhatnának az eurózóna imbolygó gazdaságának. Az európai jegybank a két korábbi fordulóban összesen 1000 milliárd eurónyi hároméves futamidejű kölcsönt kínált fel kedvezményes feltételekkel, ám ez a pénz nem találta meg az utat a gazdaságba.

A kedvezményes hitelt számos pénzintézet az előző francia államfő, Nicolas Sarkozy neve után Sarko trade-nek csúfolt üzletekre használta fel, azaz olasz és spanyol államkötvényeket vásárolt belőle. Így zsebre tehette az alacsony hitelkamat és a magas állampapírhozam közötti különbségeket. A Sarko trade-del közvetve megszegték az ECB szabályzatát, amely tiltja, hogy az európai jegybank pénzügyi támogatást nyújtson az eurózóna tagállamainak.

Ez lehet a hátterében annak, hogy ezúttal a Bank of England korábbi módszerét átvéve, a "Funding for lending" elvét alkalmazva kínálnák fel az olcsó jegybanki forrást. A Magyar Nemzeti Bank kisvállalkozásokat segítő növekedési hitelprogramja szintén a Funding for lending alapján működik. Emellett az új LTRO csak kilenc vagy tizenkét hónapos futamidejű lenne - derül ki a német lapértesülésből.

Az ECB keresi a lehetőségeket a gyengén muzsikáló európai gazdaság élénkítésére. Ennek szellemében mérsékelte novemberben alapkamatát 0,5-ről 0,25 százalékra. A Reutersnek nyilatkozó elemzők ezért logikus lépésnek tartanák az újabb hitelprogramot, amelyet szerintük a jövő év első negyedében indíthat el a bank.