Robin Walker, a brexit-tárgyalásokért felelős minisztérium (DExEU) illetékes államtitkára az alsóházban tartott szerdai vitanapon hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tanulmány továbbra is bizalmas, a kormány gesztusa "kivételes jellegű", és nem tekinthető precedensnek a jövőbeni hasonló esetekre nézve. (Kiszivárgott dokumentum - így reagált a brit kormány.)

Walker szerint alapvetően minden olyan kiszivárogtatás elítélendő, amely gyengítheti a brit kormány tárgyalási pozícióit a Brexit-folyamat során.

QP | Quality Placement

Csak a képviselők láthatják

A konzervatív párti kormány azután egyezett bele a tanulmány kiadására a képviselőknek, hogy az ellenzék legnagyobb ereje, a Munkáspárt sürgősségi indítványban követelte az elemzés ismertetését, és a támogatottsági erőviszonyok alapján a kormány valószínűleg alulmaradt volna, ha az indítványt szavazásra bocsátják.

A kormány azonban továbbra is csak abba egyezett bele, hogy a tanulmányt egyelőre csak a képviselők láthatják.

A brit kormányzati szakértők által a DExEU számára készített tanulmány előző nap jutott el először a Buzzfeed amerikai hírportálhoz, majd rövid időn belül az egész brit média átvette.

Veszteséget hoz a kilépés

A tanulmány megismert részletei meglehetősen borús képet festenek a brit EU-tagság megszűnése utáni gazdasági kilátásokról. A jelentéshez használt modellszámítások szerint a brit hazai össztermék (GDP) halmozott növekedési vesztesége a következő 15 évben akkor is elérné az 5 százalékpontot a folytatódó EU-tagság esetén elérhető kumulatív növekedéshez képest, ha Londonnak sikerül az Európai Unióval átfogó szabadkereskedelmi megállapodásra jutnia a brexit utáni időszakra.

A tanulmány szerint abban az esetben, ha semmiféle megállapodás nem születik, és az Európai Unióval folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép életbe - amely vámok megjelenésével járna -, az a másfél évtizedes előrejelzési távlatban összesen 8 százalékpontnyi GDP-növekedési veszteséget okozna a brit gazdaságban.

Még a legkedvezőbb brexit-forgatókönyv is, amelynek alapján Nagy-Britannia az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagja marad, és így továbbra is hozzáfér EU egységes belső piacához, 15 év alatt 2 százalékpontos növekedési elmaradást okozna a további EU-tagság esetén elérhető ütemhez képest a kiszivárgott tanulmány szerint.

Ez csak félkész tervezet?

Theresa May brit miniszterelnök, aki jelenleg Kínában tárgyal a jövőbeni kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról, az őt kísérő brit újságíróknak szerdán azt mondta: "nem lenne helyénvaló" a tanulmány nyilvánosságra hozatala mindaddig, amíg teljesen el nem készül.

Brit kormányforrások már a kiszivárogtatás után hangsúlyozták, hogy a tanulmány "egy korai, félkész tervezete" került ki, amely nem tartalmazza azokat a hatásokat, amelyeket az Európai Unióval a brit kormány szándékai szerint kialakítandó "mély és különleges viszonyrendszer" gyakorolna a brit gazdaságra.

Az elemzés létezése általános meglepetést keltett, mivel David Davis, a DExEU-t vezető miniszter a londoni alsóház Brexit-ügyi bizottságának alig néhány héttel ezelőtti meghallgatásán még azt mondta: a brit kormány nem készített átfogó hatástanulmányt arról, hogy a brit EU-tagság megszűnése milyen következményekkel jár majd a brit gazdaságra.

Arra a kérdésre, hogy miért nem készült erről átfogó gazdasági hatástanulmány, Davis a decemberi meghallgatáson azt mondta, hogy nem lelkes híve a gazdasági modelleknek, "mert ezek mindegyike tévesnek bizonyult" - írta az MTI.