A cseh kormányfő szerint országa sokkal többet nyerhet azon, ha megtartja a koronát, mintha csatlakozna az euróövezethez. Petr Necas szerint a közös valuta felvétele csak növelné az inflációs kockázatokat, ráadásul lassítaná a csehek életszínvonalának EU-átlaghoz történő felzárkóztatását is.

Csehországban már csak monetáris politikai okokból terítékre az euróövezeti csatlakozás. A júliusban halatomra került új kormány ígéretet tett a költségvetés hiányának lefaragására, amelyet elsősorban a közszféra kiadásainak csökkentéséből, és a szociális juttatások szigorításából próbálnak megvalósítani. Necas kormánya számára fontos elem a fiskális átalakítás során, hogy az ország továbbra is lebegő árfolyamrendszert alkalmazzon.

Necas szerint Csehország nem csak az exportőrök országa (az export a GDP 70 százalékát adja), s bár a kormányfő fontosnak tartja a külpiacokra szállítók figyelmeztetését, miszerint a korona euróval szembeni erősödése rontja kilátásaikat, az eurózóna jelenlegi állapotára tekintettel nem tartaná bölcs döntésnek a csatlakozási dátum kitűzését. Necas szerint az óvatosság már csak azért is indokolt, hiszen senki nem tudja, mi fog történni az eurórégióban a következő két-három évben.