Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.

Előző, március 15-i ülésén kamatot emelt a Fed, akkor 25 bázisponttal 1 százalékra. Ezt megelőzően pedig december 14-én volt kamatemelés, először azóta, hogy kereken egy évvel korábban, 2015 decemberében az amerikai jegybank elindította a kamatemelési ciklust.

A Fed több mint kilenc év után először 2015 decemberében emelte meg a dollárkamatot, amelyet előtte hét évig tartott zéró közeli szinten gazdaságösztönző céllal.

A szerdai kamatdöntés után ismertetett közlemény szerint "csak átmeneti" az első negyedévi lanyha amerikai gazdasági növekedés, a GDP a későbbiekben erőteljesebben nőhet, miközben tovább javul a helyzet a munkaerőpiacon. A jegybank szerint stabil a lakossági fogyasztás, nőnek a beruházások, és az infláció a Fed 2 százalékos célja körüli.

A Fed a közleményében a növekedést veszélyeztető kockázatok jellemzésére az enyhének számító "nagyjából kiegyensúlyozott" megfogalmazást alkalmazta.

Elemzők első értékelése szerint a jegybank összességében derűlátó, és lehetőséget lát egy újabb, nagy valószínűséggel júniusi kamatemelésre.

A New York-i tőzsde irányadó mutatói nem reagáltak a kamatdöntésre, húsz perccel a Fed közleményének az ismertetése után a DJIA index továbbra is 0,10 százalékos, a Nasdaq Composite index 0,55 százalékos, az S&P 500 index pedig 0,30 százalékos mínuszban állt.

Az euró némileg gyengült a dollárral szemben, kamatdöntés előtt 1,0919 dolláron, húsz perccel később 1,0896 dolláron állt.