A legbíztatóbb növekedési mutatókkal rendelkező feltörekvő országokban, Brazíliában, Oroszországban és Kínában a részvénypiacok irányadó indexei is kiemelkedő, 8 százaléknál magasabb emelkedést jeleztek az idén. Az előbbiekkel együtt a BRIC rövidítéssel jelölt országok közé sorolt India tőzsdéjének irányadó index kevéssé változott január eleje óta - jelentette a Bloomberg.

A sanghaji CSI 300 kompozit index 23 százalékkal emelkedett az év eleje óta, itt regisztrálták a legnagyobb megugrást a világ részvénypiacain. A moszkvai Micex index 18 százalékot, a Sao Paoló-i Bovespa pedig 8,8 százalékot ugrott. "Azt várom, hogy a nagy feltörekvő piacok nagyon jól fognak teljesíteni a következő áremelkedési időszak felmenő ágában, amire már most fel kell készülni" - mondta Kenneth Fisher, a Woodside Fisher Investments Inc. elnöke a Bloombergnek.

A tőzsdék teljesítménye alapján úgy tűnik, a BRIC országok olyan ellenállást képesek mutatni a válsággal szemben, amit a fejlett országokban - Amerikában, Európában és Japánban - nem tapasztalhatunk. Amíg ezek a bizonyítékok jelen vannak, az invesztorok nem fognak visszavonulni a piacokról - vélekednek a szakértők. A befektetési hajlandóság megőrzésében azonban nem kizárólag a tőzsdeindexek teljesítménye, de a gazdasági növekedés fenntartására irányuló kezdeményezések is szerepet kapnak.

A bombayi részvénytőzsde irányadó indexe 1,9 százalékkal emelkedett, és még így is a negyedik legjobb teljesítményt produkálta a világ 15 legnagyobb piaca közül. The Standard & Poor’s 500 indexe 7,7 százalékkal csökkent, ugyanis a banki részvények nagyot zuhantak. Az európai Dow Jones Stoxx 600 index 4 százalékkal, a japán Nikkei 225 részvényindex 13 százalékkal csökkent ez idő alatt.

A recesszió átszabhatja a világot

A BRIC országok részvénypiacainak 2009-es bíztató kezdése ellenére, még túl korai volna, hogy bevásároljunk részvényekből - mondta Jason Hepner, az edinburgh-i Standard Life Investments stratégája. A szakértő szerint ezeken a feltörekvő piacokon egyelőre nem árazták be azt a lehetőséget, hogy a recesszió a jelenlegi várakozásoknál tovább is eltarthat.

Kína exportja nagyot zuhant a csökkenő amerikai és európai kereslet miatt. A brazil gazdaság is lassul, aminek az oka, hogy az ipari termelés 1992 óta a legnagyobbat esett az elmúlt év negyedik negyedévében. Oroszország most zuhant először recesszióba az 1998-as adósságválság óta, aminek az oka az olajexport csökkenésében található. A rubel 16 százalékot gyengült a dollárral szemben, ami megnehezítette az orosz vállalatok számára a finanszírozást.

"Kína már kezd kilábalni" - mondta Lode Vermeersch, a shanghai-i KBC Goldstate beruházási igazgatója. A kommunista párt november 9-én jelentette be az élénkítő csomagot, amivel célja, hogy a világ harmadik legnagyobb gazdaságát dinamizálják. A kínai GDP 6,8 százalékkal bővült a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, de 9 százalékkal csökkent az előző három negyedévhez képest. A 4000 milliárd jüanos csomag olyan fejlesztésekre irányoz elő forrásokat, mint például utak, vasutak, repülőterek építése.

India, Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága valószínűleg 7,1 százalékkal fog bővülni az évben március 31-ig bezárólag az indiai statisztikai hivatal szerint. A globális recesszió hatására az Indiai Nemzeti Bank 5,5 százalékra mérsékelte az alapkamatot, ami októberben még 9 százalékos volt. Eközben a kormány bejelentette, hogy egy 31 milliárd dolláros csomaggal szándékozik élénkíteni a gazdaságot.

A BRIC országok, különösen Kína és India még mindig erős növekedést mutat, ugyanis a népességük és a gazdaságuk nagyobb ütemben növekszik, mint a fejlett országoké. A fejlődő országokat fogja utoljára beszippantani a válság, és ők lesznek az elsők akik ki fognak belőle lábalni, köszönhetően annak, hogy a kormányzatok gazdaságélénkítő csomagokkal próbálnak úrrá lenni a helyzeten.
"A nyugat domináns világtól egyre inkább távolodunk egy kelet domináns világ felé" - fogalmazott Robin Griffiths a Cazenove Capitaltól.