Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gazprom azután tette a bejelentést, hogy már egy éve folytat vizsgálatot ellene az Európai Bizottság szabálytalan piacbefolyásolás miatt, és már több kelet-európai kirendeltségénél is razziák voltak. Almunia korábban azt mondta, elképzelhető, hogy a Gazprom akadályozta a szabad gázkereskedelmet az EU-ban, és túlzottan magas gázárakat szabott, amikor azokat a kőolaj árához kötötte.

Joaquín Almunia elmondta, hogy Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese ajánlatot tett bizonyos engedményekre egy brüsszeli találkozójukon, ahol jelen volt Oroszország energetikai miniszterhelyettese, Anatolij Janovszkij.

"Ez egy konstruktív találkozó volt. A Gazprom kifejezte szándékát, hogy megvizsgálják a lehetőségét egy kötelezettségekkel járó megoldásnak, hogy így válaszoljanak a bizottságnak a piaci versennyel kapcsolatos aggodalmaira" - kommentálta az eseményeket Almunia.

A versenyügyi biztos szerint a következő napokban a Gazprom egy javaslattervezetet fog átnyújtani a bizottságnak, amit majd megvizsgálnak. A tervezetben feltehetően az árképzés megváltoztatásáról lesznek javaslatok.

Almunia októberben kijelentette, hogy kész fellépni a Gazprom ellen, mert az megsértette az EU trösztellenes szabályait. A biztos 14,3 milliárd dolláros (a Gazprom 2012-es éves bevételének 10 százaléka) bírsággal fenyegette meg az orosz földgázszállítót.

A Reuters hírügynökség számításai szerint a Gazprom elégíti ki Európa éves gázigényének negyedét.