Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Deloitte és a Manufacturing Institute közös felmérése szerint az amerikaiak 30 százaléka javasolná gyermekének, hogy olyan szakmát válasszon, amellyel a gyártási, termelési szektorban tud elhelyezkedni. Bár ez az arány megegyezik az egy évvel korábbival, az iparág így is csak a hatodik a vizsgált karrieropciók közül.

A felmérés szerint az Egyesült Államokban a technológiai és energiaügyi szektor a legvonzóbb, de sokan választanák az egészségügyi szférát és a kommunikációhoz köthető szakmákat is. A termelési szektort a legkevésbé vonzó kiskereskedelem elé, de a pénzügyi szolgáltatások mögé helyezték. Egy évvel ezelőtt, érezhetően a gazdasági válság hatására, a termelési ágazatot még a pénzügyi szféra elé helyezték a megkérdezettek.

A kutatás ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a válaszadók többsége úgy véli, az ipari termelés hozzájárul a nemzetgazdaság biztonságához és az életszínvonal fenntartásához, ezért az erős termelési ágazat kiépítése és fenntartása elsőbbséget kellene, hogy élvezzen a gazdaságpolitikában. A jelek szerint megváltozott a szakmunkák megítélése is, és az amerikaiak a termelés kapcsán már nem képzetlen, koszos és veszélyes körülmények között dolgozó munkásokat vizionálnak, hanem úgy látják, a gyártás fejlett technológiai körülmények mellett jól képzett szakmunkások részvételével történik. A kutatók szerint a gyártás ellentmondásos megítélését az magyarázza, hogy a megkérdezettek többsége szerint a nemzeti ipari termelés hosszú távon inkább gyengül, mint erősödik, ezért nem tartják tanácsosnak, ha valaki ebbe az irányba orientálódik.