Bulgária történetében először a parlamenti választás győztes politikai ereje, a jobbközép GERB támadta meg a hét végi választások eredményét, mivel ellenfelei, köztük legnagyobb riválisa, a szociáldemokrata BSP sajtótájékoztatót tartottak a kampánycsend idején. Az ellenzéki pártok azért sértették meg a választási törvényt, mert az ügyészség a szavazás előtti utolsó órákban 350 ezer szavazócédulát foglalt le annál a vállalkozásnál, amely ezeket a dokumentumokat készítette.

A cég tulajdonosa korábban a GERB-ben politizált, ezért az ellenzéki pártok szerint az illegálisan birtokolt szavazólapok felvetették a gyanúját, hogy a korábbi kormányzó párt választási csalásra készült. A cég azzal védekezett, hogy elrontott szavazólapokat találtak a hatóságok, ám szakértők szerint akárhogy is volt, ezeket meg kellett volna semmisítenie.

Sehogy se jön össze

A GERB vezetője, Bojko Boriszov, az utolsó bolgár kommunista pártfőtitkár egykori testőre, tagadja, hogy bármi közük lenne a lefoglalt szavazócédulákhoz. A választások után tartott első beszédében azt mondta, hogy ha az alkotmánybíróság nem teljesíti a kérésüket, akkor kisebbségi kormányt alakítanak, ugyanis a választások nyomán a parlamentbe jutott négy pártból nem állítható össze életképes koalíció.

A végeredmény szerint a GERB 30,5 százalékot kapott, a második helyen végzett BSP, amely négy évvel ezelőtt óriásit bukott korrupciós botrányai miatt, 26,6 százalékot gyűjtött be. A török kisebbséget képviselő MRF 11,3, a széljobboldali Ataka 7,3 százalékkal végzett, más párt nem érte el a négyszázalékos bejutási küszöböt. Elvileg elképzelhető lenne egy BSP-MRF szövetség, ám szakértők szerint ennek életképességéhez az Ataka támogatására is szükség lenne, ami irreálissá teszi ezt a kombinációt is.