A klasszicista stílusban a XIX-XX. század fordulóján Ziwiecben épült Új Kastélyt, amit a háború után államosítottak, visszaköveteli a Habsburg család. Több mint 60 éven át működött benne benne a helyi erdészeti és faipari iskola, azonban elköltöztették, mert a gondozatlan épület állaga egyre romlott.

A helyi önkormányzat, amely 1999-ben vette tulajdonába, azt tervezte, hogy felújítják és kultúr- és konferencia központot, valamint egy szállodát alakítanak ki benne. Küszöbön állt a munkálatok megkezdése, amikor megkapták a Habsburgok meghatalmazottjának levelét igényük bejelenéséről. Krzysztof Góralczyk ügyvéd emlékeztetett arra, hogy a kastélyt jogtalanul vették el a családtól, ennek ellenére amíg a fiatalok nevelésére, oktatására használták, a Habsburgok nem kívántak élni jogos igényükkel.

Biztosították a helyhatóságot, hogy amennyiben per nélkül visszakapják tulajdonukat, azt turisztikai célokra fogják használni, és lemondanak az ugyancsak ott található műemléki Régi Kastély és a Habsburg park tulajdonjogáról. Emellett vállalják a kastély rendkívül költséges helyreállítását is. A követelés megosztja a helyi közösséget - vannak akik jogosnak találják a Habsburgok igényét, mások elítélik azt.