A vasárnapi megbeszélést hétfőn a 27 EU-tagország pénzügyminiszterének a tanácskozása követi, itt már egy újabb mentőcsomag lesz a fő téma, amelyről azonban várhatóan csak július közepén fognak dönteni.

Görögországban már eddig is komoly megszorításokat vezetett be a kormány, de ezek nem hozták meg a szükséges eredményt, a nemzetközi hitelezők szerint további lefaragásokra van szükség, ha Athén meg akarja kapni a csomag következő részleteit.
Az új program további adóemeléseket, kiadáscsökkentést, a közszféra további karcsúsítását helyezi kilátásba, és mintegy 50 milliárd eurós privatizációt is magában foglal.

QP | Quality Placement

Görögországnak 117 milliárd eurónyi adósságot kellene megújítania 2012 és 2014 között, továbbá 33 milliárd eurónyi újonnan keletkező adósságot kell fedeznie. Ennek egy részét rövid lejáratú kincstárjegy-kibocsátással képes fedezni, a hosszabb lejáratú, így biztosabb finanszírozási eszközök piaci hozamai azonban az államcsőd veszélye miatt az elmúlt hónapokban az egekbe szöktek.

A korábban elfogadott, 110 milliárd eurós mentőcsomag 2013 második negyedévében jár le. A mostani, 12 milliárd eurós összeggel együtt eddig összesen 65 milliárd eurót használt fel Görögország a teljes hitelkeretből. Az újabb mentőcsomag egyik sarkalatos kérdése magánbefektetők bevonása, amit több euróövezeti állam, elsősorban Németország és Franciaország szorgalmaz.