Ismertetése szerint a vendéglátóiparban például a 2012-es évi átlagos 4100 eurós bevétel 2013-ban 9300 euróra nőtt, a kiskereskedelemben pedig 3200 euróról 3800 euróra. Hozzátette, hogy Horvátországban tavaly az egy személyre eső éves átlagos jövedelem 8712 eurót tett ki.

A miniszter leszögezte: nem igaz, hogy az online pénztárgépek rendszerének bevezetése mintegy 50 ezer vállalkozót csődbe juttatott volna. "Valóban bezártunk 50 ezer vállalkozást, mert semmiféle tevékenységet nem mutattak ki, és nem adtak le semmilyen adóbevallást. Mindössze adminisztratív döntésről volt tehát szó" - mondta.

A szakmai konferenciát az online pénztárgépek rendszeréről a cseh pénzügyminisztérium szervezte. Csehországban a rendszert 2016 februárjától kezdve három szakaszban vezetnék be.

Andrej Babis pénzügyminiszter tervei azonban a vállalkozók és a kereskedők erős ellenállásába ütköznek. A horvát pénzügyminiszter elmondta: hasonló ellenkezés volt Horvátországban is annak idején. "A parlamentben is viták voltak. Jelenleg azonban az a helyzet, hogy felmérések szerint a rendszert a megkérdezettek 92 százaléka támogatja" - mondta.