Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Abe Sindzó a Buenos Airesben hétfőn tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevet viselő egyezménynek nincs értelme Amerika nélkül. Hozzátette: nem lehet újratárgyalni a megállapodást, és adott esetben ez felborítaná az érdekek alapvető egyensúlyát.

Jelezte, az érintett országok nem vitatták meg annak lehetőségét, hogy "az amerikaiak a bolondját járatják velük", hiszen Barack Obama elnöksége alatt éppen Washington volt a megállapodás legszenvedélyesebb támogatója és előmozdítója.

Hét évig tartó tárgyalások után Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Japán, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Peru, Szingapúr, az Egyesült Államok és Vietnám képviselői 2016. február 4-én Aucklandban írták alá a szabadkereskedelmi övezet megteremtését célul kitűző megállapodást. Életbe lépésének az a feltétele, hogy minden ország ratifikálja, vagy két évvel az aláírás után emelje be hazai jogrendjébe legalább annyi ország, amelyek az aláírók együttes hazai össztermékének 85 százalékát állítja elő.

Donald Trump, az Egyesült Államok következő, január 20-án hivatalba lépő elnöke már a választási kampányban megígérte, hogy felmondja vagy újratárgyalja a szabadkereskedelmi megállapodásokat. Hétfőn tartott sajtóértekezletén megerősítette, hogy elnökként első teendői közé tartozik majd a Csendes-óceáni Partnerség felmondása. Ehelyett arra törekszik majd, hogy az érintett országokkal kétoldalú egyezményekben szabályozza a kereskedelmi kapcsolatokat. Trump célja az, hogy az "Amerika elsőként" jelszó jegyében hazahozza a külföldre telepített iparági vállalkozásokat és munkahelyeket.

Matthias Helble, az Ázsiai Fejlesztési Bank tokiói kutatóintézetének közgazdásza szerint az a tény, hogy Trump a legfontosabb feladatok közé sorolta be a TPP-ből való kilépést, jól mutatja, milyen erősen elszánt ennek a szabadkereskedelmi megállapodásnak a megsemmisítésére. Az amerikai elnökválasztás után a külföldi vezetők közül elsőként a japán kormányfő kereste fel személyesen Trumpot New Yorkban. "Abe mosolyoffenzívája kudarcot vallott" - állapította meg Helble.