Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Évekig titokban maradt, hogy ki támogatta az első mesterséges, laboratóriumban készült hamburger előállítását, miután a projektre vállalkozó kutatók elköltötték a holland kormány támogatását. A Maastrichti Egyetem kutatócsoportja tegnap tartotta az első kóstolót, amelyen elárulták, hogy Sergey Brin, a Google egyik alapítója utalta át a munka befejezéséhez szükséges 330 ezer dollárt (74,34 millió forint). Ez nem nagyon terhelhette meg a konyhapénzét, miután a barátjával, Larry Page-dzsel 1998-ban alapított Google lenyűgöző sikerének köszönhetően becslések szerint 25,5 milliárd dolláros személyes vagyonnal rendelkezik.

A scifi fogalomkörébe illőt ötletek támogatása nem áll távol Brintől: űrprojektre, a vezető nélküli autó kifejlesztésére, léghajókra vagy sárkányrepülőkre szerelt szélturbinákra és más projektere is adott pénzt. A mesterséges hús készítésének támogatásával kapcsolatos videóüzenetéből kiderül, hogy ezt nem tekinti tudományos-fantasztikus kísérletnek. Úgy véli, ha valakik nem állnak elő olyan ötlettel, amely eléggé nagy változást ígér ahhoz, hogy sokan sficinek tekintsék, akkor talán nem is érdemes foglalkozni a dologgal.

Szegény bocik és tehenek

Brint több megfontolás is a támogatásra ösztönözte. Az egyik, hogy a növekvő emberi népesség, és azon belül a feltörekvő országok bővülő húsfogyasztása miatt az emberiség előtt három út állhat. Vagy vegetáriánussá válik, vagy folytatja a jelenlegi hústermelést, ami környezetvédelmi és élelmezési katasztrófával fenyeget, vagy kitalál valamit. Az utóbbi a hús mesterséges előállítása. Emellett azért adott pénzt a projektre, mert visszataszítónak tartja az állatok millióinak lemészárlását.

A teszt egyébként meglepően jól sikerült. A kutatók egy konyhaművészettel foglalkozó neves szakírót, Josh Schonwaldot és egy élelmiszer-kutatót kértek fel a mesterséges hamburger-húspogácsa megkóstolására. A laboratóriumi hús marhából kinyert izomsejtek felhasználásával készült, amelyeket magzati növekedési hormonokkal késztettek gyarapodásra.

A húst ugyanúgy készítették el, mint ha hagyományos hamburgerbe szánták volna. Schonwald szerint az íze egy Boca Burger és egy McDonald's-féle hamburger között volt. Az előbbi szójából készült termékeket kínál. A zsírszövetek hiánya miatt túl soványra sikerült a hús, amit érezni lehetett az ízén is. Olyan volt, mint egy állatifehérje-pogácsa. A kutatók szerint 10-20 éves fejlesztés után válhat tömeggyártásra alkalmassá a mesterséges hús előállításának technológiája.