"Továbbra is kitartunk amellett, hogy az efféle bizonyítékokat megalapozatlannak tartjuk, egyáltalán nem tartjuk őket kimerítőnek, nem tartjuk őket igazságosnak, és nem tudunk velük egyetérteni" - mondta a szóvivő. "Oroszország nem avatkozott be más országok belügyeibe, nincs olyan szokása, hogy beavatkozzon, és most sem tesz ilyet" - hangsúlyozta Peszkov.

A szóvivő érvelése szerint Moszkva nem látott érdemi bizonyítékot arra, hogy "bárki is" beavatkozott volna az amerikai belügyekbe. Emellett, mint mondta, orosz állampolgárok ellen történt vádemelés, de Washington az orosz állam, a Kreml és az orosz kormány bűnrészességéről beszél.

"Nincs semmilyen utalás arra, hogy az orosz államnak köze lehetett ehhez, és nem is lehetett ilyen" - mondta.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is hiányolta az állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos bizonyítékokat az amerikai fél részéről. Lavrov az algériai hivatali partnerével, Abdel-Kader Messzahellel folytatott hétfői tárgyalásai után megtartott közös moszkvai sajtóértekezleten beszélt erről.

Az orosz diplomácia vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a beavatkozással megvádolt személyeknek csak a nevét közölték az Egyesült Államokban, azt azonban nem, hogy mikor és milyen formában avatkoztak be. Hangsúlyozta, hogy Moszkva továbbra is kész megvitatni a kiberbiztonsággal kapcsolatos minden aggályt.

Emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a kérdés megvitatását felajánlotta amerikai kollégájának, Donald Trumpnak kettejük tavalyi hamburgi megbeszélésén, ám a kérdés a legfelső szintű pozitív reagálás ellenére azóta sem került napirendre.

Washingtonban pénteken 13 orosz magán- és három jogi személy ellen vádat emeltek azon a címen, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején megkíséreltek beavatkozni a politikai folyamatokba. A vádindítványt Mueller különleges ügyész apparátusa állította össze.

Az Egyesült Államok elleni összeesküvés vádlottjai a "Putyin szakácsaként" emlegetett Jevgenyij Prigozsin étteremtulajdonos, üzletember, valamint az általa üzemeltetett szentpétervári Internetkutatási Ügynökség 12 munkatársa.

Képünk forrása: Pixabay