Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Downing Street-i forrásokat idézve a The Daily Telegraph és a Daily Mail című konzervatív, valamint a The Independent című liberális napilap egyaránt azt írta hétfőn, hogy a kormány csak a brit, valamint a Nagy-Britanniában letelepedett ír és nemzetközösségi állampolgárok számára teszi majd lehetővé a részvételt a referendumon.

A sajtó egyöntetű értékelése szerint David Cameron miniszterelnök ezzel komoly engedményt tett a kormányzó Konzervatív Párt EU-szkeptikus jobbszárnyának, amelynek prominens képviselői követelték, hogy a tartósan Nagy-Britanniában élő, becslések szerint 1,5 milliónyi külföldi EU-állampolgár ne vehessen részt a referendumon.

A Downing Street idézett illetékese szerint a referendumot ugyanolyan szabályok alapján rendezik majd, mint a brit parlamenti választásokat, amelyeken szintén nem vehetnek részt külföldi EU-állampolgárok, a Nagy-Britanniában élő írek és a zömmel egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség állampolgárai viszont igen. A miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint a népszavazáson Nagy-Britannia jövőjéről kell szavazni, és ebben a rendkívüli horderejű kérdésben a brit állampolgárokat, valamint a Nagy-Britanniához szoros történelmi szálakkal kapcsolódó Írország és a Nemzetközösség polgárait illeti meg a döntés joga.

A brit kormány mindemellett nem fogja lehetővé tenni azt sem, hogy a 16-17 éves korosztály is részt vehessen a népszavazáson. Ez az ötlet annak nyomán merült fel, hogy a Skócia függetlenségéről tavaly szeptemberben rendezett referendumon - amelyen az elszakadást ellenző tábor győzött - a 16-17 évesek is voksolhattak.

A kormány tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig London újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna.

A kormány ragaszkodni kíván ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

A brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-ban vagy az unión kívül akarják-e tudni hazájukat.

A tárgyalássorozat félhivatalosan hétfő este kezdődik, amikor David Cameron a vidéki miniszterelnöki rezidencián, Chequersben látja vendégül munkavacsorán Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét.

Juncker brit sajtóértesülések szerint arra próbálja majd rávenni Cameront, hogy a brit kormány a minél rövidebb ideig tartó bizonytalanság érdekében lehetőleg már jövőre rendezze meg az EU-népszavazást.