Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel jegybank monetáris tanácsa szerdán 50 bázisponttal 1,50 százalékra, történelmi mélypontra csökkentette az irányadó kamatot. A csökkentés mértéke meghaladta az elemzői várakozások átlagát. A PAP hírügynökség által megkérdezett 22 szakértő közül tizenhatan 25 bázispontos, négyen pedig 50 bázispontos csökkentést jeleztek előre.

A bejelentést követően a lengyel zloty átmenetileg gyengült, az euró jegyzése 4,1690 zlotyról 4,1790-re emelkedett, majd visszatért az eredeti szintre.

A Dow Jones hírügynökség által idézett szakértők szerint a lengyel jegybank a piaci várakozásnál nagyobb kamatvágással valószínűleg be is fejezte a kamatok csökkentését és ezt a szándékát nyilvánvalóvá teszi is majd a döntés indoklásában.

"A vártnál nagyobb kamatvágással valószínűleg a piac kamatcsökkentési ciklussal szemben kialakult elképzeléseit akarták semlegesíteni" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Adam Antoniak, a Bank Pekao közgazdásza. "A jegybank elnöke a tájékoztatón valószínűleg jelzi is majd, hogy kimerültek a további csökkentés lehetőségei" - tette hozzá.