Az MTI azt követően kereste meg Havasi Bertalant, hogy vasárnap a cseh kormány szóvivője a CTK cseh hírügynökségnek azt mondta: Csehország szerint nincs szükség a visegrádi négyek (V4) augusztus 24-i miniszterelnöki csúcstalálkozójának elhalasztására, és a prágai kormány nem kapott hivatalos értesítést az erre vonatkozó magyar kormányfői javaslatról.

Jan Hrubes arra reagálva mondta ezt, hogy Havasi Bertalan szombaton azt közölte az MTI-vel: "Orbán Viktor miniszterelnök a csehországi belpolitikai helyzetre tekintettel az augusztus végi informális V4-csúcstalálkozónak egy későbbi időpontban történő megtartására tett javaslatot".

A korábbi tervek szerint a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő augusztus 24-én a fertődi kastélyban tárgyalt volna egymással.

Csehországban azután alakult ki belpolitikai válság, hogy Petr Necas miniszterelnök júniusban korrupciós botrányok miatt lemondásra kényszerült. Az államfő által utódjának jelölt Jirí Rusnok és az általa vezetett szakértői kormány pedig múlt szerdán nem kapta meg a parlamenti alsóház bizalmát. Ennek nyomán a prágai közszolgálati televízió jelentése szerint Jirí Rusnok kedden benyújtja lemondását Milos Zeman köztársasági elnöknek. Közben a parlament három pártja jelezte: kezdeményezik a parlament feloszlatását és új választások kiírását.