Erik Nielsen, a Goldman Sachs londoni vezető közgazdásza szerint bizarr és tarthatalan, hogy a Moody's kezében van Görögország hitelfelvételi jogának a sorsa - írja a Bloomberg.

A Fitch Ratings után szerdán a Standard & Poor's is BBB+-ra rontotta a görög államadósság minősítését. Ha a Moody's is leminősíti Görögországot a jelenlegi A1-es szintről, az azt jelentené, hogy ha az EKB visszaállítja a válság előtti fedezeti szabályokat, akkor Görögország elveszti az EKB-tól való kölcsönzés jogát.

A válság miatt azonban lazított az EKB a tagállamok adóssági követelményein, így jelenleg BBB- minősítésű államkötvényeket is elfogad adósságfedezet gyanánt.

Nielsen szerint az EKB-nak úgy kellene megváltoztatnia a szabályzatát, hogy a három közül két adósságminősítő társaság minősítése megfeleljen a fedezeti követelményeknek.

A görög államkötvények azért kezdtek zuhanórepülésbe az elmúlt két hétben, mert a hitelminősítő társaságok szerint nem biztos, hogy a kormány kezelni tudja az Európai Unióban legmagasabbnak számító államháztartási hiányt.