Az eurózóna legmagasabb, 19 százalékos munkanélküliségi rátáját magáénak tudó Spanyolországban idén várhatóan 9,1 százalékkal kevesebbet költenek majd karácsonykor a vásárlók, szemben a nyugat-európai átlag 6,3 százalékos visszaeséssel - derül ki a Bloomberg által idézett Deloitte-felmérésből.

Az egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánc El Corte Ingles már 70 százalékos árengedménnyel igyekszik üzleteibe csábítani az embereket, de a francia Carrefour-lánc is 25 százalékkal csökkentette 10 ezer terméke árát.

A jövő évre vonatkozó kilátások sem ígérnek sok jót: a várakozások szerint 2010-ben 0,8 százalékos visszaesésre számíthat Spanyolország, az Európai Bizottság egész kontinensre vonatkozó 0,7 százalékos növekedési prognózisával szemben.

Az ország kiskereskedelmi szövetségének elnöke szerint a fogyasztók ameddig csak lehet, halasztják vásárlásaikat, még nagyobb árcsökkenés reményében.

Március és október között 50 éve először csökkentek a fogyasztói árak Spanyolországban, a novemberi növekedés ellenére a ráta még mindig az eurórégió átlaga alatt van.

Tovább rontja a ruházati kereskedők helyzetét, hogy a 25 év alattiak körében a munkanélküliség 40 százalék fölé kúszott. A 3,8 millió munkanélküli kevesebb mint fele részesül rendszeres ellátásban, amelyre maximum 2 évig jogosultak, további 1,2 millióan pedig kisebb kiegészítést kapnak, havi 420 euró értékben, amely ellátási formát augusztusban vezették be.