A megnövekedett államadóssággal rendelkező országok kormányai előszeretettel csökkentik védelmi kiadásaikat a költségvetési konszolidáció érdekében, miközben az egészségügyi, oktatási és nyugdíjkiadásokhoz nemigen nyúlnak hozzá - írja a Bloomberg. A NATO-nak azonban meg kell őriznie katonai erejét - mondta Anders Fogh Rasmussen, a védelmi szervezet főtitkára hétfőn Brüsszelben.

Ügyelnünk kell arra, hogy ne csökkentsük túlságosan védelmi kiadásainkat, mert azzal veszélyeztethetjük jövőbeli biztonságunkat - fogalmazott Rasmussen, hozzátéve, hogy a gazdasági jólétnek a biztonság egy fontos előfeltétele.

Rasmussen azt követően nyilatkozott, hogy a német kormány elfogadta az ország történetének legnagyobb takarékossági programját. A megszorítások keretében negyedével csökkentenék a hadsereg létszámát, sőt a sorkötelezettség eltörlése is felmerült.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter múlt havi nyilatkozataiból is a hadikiadások csökkentésére lehet következtetni. A NATO-tagországok 2008-ban GDP-jük 2,6 százalékát költötték honvédelemre, ennél frissebb adatokat nem publikált a szervezet.
QP | Quality Placement