Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Philipp Rösler a Szabad Demokrata Párt elnöke, Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer, CSU pártelnöke telefonos konferencián erősítette meg, hogy szilárdan kitartanak az adósságszolgálati válság eurókötvény bevezetésével történő megoldását ellenző álláspontjuk mellett.

"Nem engedünk az uniós szerződések módosítása fejében más országok által tett olyan követeléseknek, mint például az eurókötvények bevezetése" - mondta az uniós szerződések módosítására tett javaslatait felvázoló tájékoztatón Philipp Rösler. "Mindhárman határozottan és egyértelműen ellenezzük a megoldást" - mondta, hozzátéve, hogy egy adósságunió létrehozás nem a válságból kivezető utat jelölné ki.

Angela Merkel kancellár az uniós szerződések módosítását szorgalmazza az adósságszolgálati válság megoldására és az euróövezeti tagországok közötti gazdasági integráció megerősítésére. Az európai vezetőkre nagy nyomás nehezedik, hogy jövő heti találkozójukon döntésre jussanak a szerződésmódosítás kérdésében. Merkel Kancellár pénteken tájékoztatja a parlamentet a krízis megoldására kidolgozott javaslatairól.

Az európai vezetőknek nem lesz egyszerű megállapodniuk. Merkel kancellár, akinek ki kell elégítenie Németország euróövezeti "készfizető kezes" szerepét megelégelt választóit is, el szeretné érni, hogy Brüsszel az Európai Bíróság elé vihesse a deficit rendelkezések ellen súlyosan vétő tagországokat, ezt azonban Franciaország ellenzi.

Rösler beszámolója szerint a koalíciós vezetők megegyeztek abban is, hogy nem lenne helyes nyomást gyakorolni Európai Központi Bankra, hogy aktívabb szerepet vállaljon a krízis megoldásában, hanem meg kell őrizni annak függetlenségét. Az EKB-nak saját hatáskörében kell eldöntenie milyen lépéseket tart megfelelőnek - mondta Rösler.

A Merkel konzervatív CDU pártjánál az euróövezeti országok megmentése kérdésében keményebb vonalat képviselő FDP vezetője Philipp Rösler két százalékos GDP-arányos költségvetési hiányküszöb bevezetését javasolja, szemben az eredeti Stabilitási és Növekedési Paktumban lefektetett 3 százalékos korláttal, amit minden euróövezeti ország megszegett már.

Philipp Rösler "Stabilitás és Versenyképesség Európában" címet viselő dolgozatában, amit a kancellári hivatalnak is elküldött véleményezésre, az EFSF európai stabilitási mechanizmus átalakítását javasolja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mintájára.

A német gazdasági miniszter a deficitszabályok ellen vétő országok automatikus szankcionálása mellett érvel javaslatcsomagjában, például olyan eszközökkel, mint a strukturális alapokból való kifizetések befagyasztása, a közösségi szavazati jogok felfüggesztése, vagy a költségvetési tervek uniós felülvizsgálata.

Rösler független szakértőkből összeállított "stabilitási bizottság" létrehozását tartja szükségesnek, melynek feladata versenyképesség növelő javaslatok kidolgozása, a tagországok költségvetési terveinek felülvizsgálata, illetve a tagországok közötti koordináció elősegítése lenne.

Philipp Rösler szerint a válság gyökereinek felszámolása akár öt évet is igénybe vehet.