Az eurózónával kapcsolatban csak óvatos optimizmusának adott hangot a Handelsblattban megjelent interjújában a jegybankár, ám a válság által leginkább sújtott térségben javulást lát. Az eurózónás tagállamok között viszont Franciaországot továbbra is problémának tartja - "jobban mint bármelyik más tagállamot" - fogalmazott Fisher, aki szerint a fellendülést fenyegető kockázatokat nem szabad alábecsülni.

A legfrissebb makroadatok szerint a francia gazdaság helyzete lassan javul, de a francia statisztikai hivatal legújabb adatai az ipari termelésben jelentős visszaesésről tanúskodtak, amiből arra lehet következtetni, hogy még hosszú út vezet a fellendüléshez. Az INSEE szerint ugyanis az ipari termelés 1,4 százalékkal esett júniusban 0,3 százalékos mínuszra korrigált májusi adat után. A Reuters által megkérdezett elemzők konszenzusa 0,1 százalékos növekedésről szólt.

A CNBC emlékeztet, hogy a francia pénzügyminiszter korábban már kijelentette, hogy az ország gazdasága kilábalt a recesszióból 2013 második negyedévében, miután erre a negyedévre 0,2 százalékos GDP-növekedést regisztráltak. Ezt augusztus 14-én, szerdán erősíthetik meg, ekkor lát ugyanis napvilágot a második negyedéves előzetes adat. A francia jegybank ugyanakkor 0,1 százalékos GDP-bővülést prognosztizál az év egészére, bár az elemzők többsége enyhe csökkenéssel számol.

A munkanélküliség idén az első negyedévben mindenesetre 10,4 százalékos rekordon állt. Ráadásul egy a hét elején megjelent közvélemény-kutatás szerint pedig a franciák 84 százalék nem hisz abban, hogy Francois Hollande elnök az év végéig vissza tudja szorítani a munkanélküliséget.

A CNBC által megszólaltatott Credit Suisse kutatási igazgatója, Giles Keating, viszont úgy vélte, hogy Fisher kritikája kissé megkésett. A szakember szerint ugyanis "mindenki tudja, hogy Franciaország jelentős problémákkal küzd", de azt is mindenki tudja, hogy elkezdtek ezeken a problémákon dolgozni. Példaként említette, hogy új munkaerő-piaci törvényt fogadtak el, néhány makroadat pedig annyira rosszul néz ki, mintha mélypontközeli állapotot mutatnának.