A lej a csütörtöki kereskedési napot 4,26-os árfolyamon kezdte, a miniszterek távozásának hírére alig 4,27-ig csúszott vissza. Úgy tűnik, a bukaresti értéktőzsdén (BVB) kereskedők sem vettek tudomást a politikai felfordulásról, a napot ugyanis vezető indexek mindegyike pozitív tartományban zárta. Közel egy százalékot drágultak a blue chipek, 1,8 százalékot ugrott az öt befektetési alap (SIF) közös mutatója a BET-FI és egy százalék fölötti volt az energetikai vállalatok (BET-NG) nyeresége is.

A román kormányfő csütörtökön jelentette be átalakítja kormányát négy miniszterét pedig azonnal menesztette. A távozó tárcavezetők teljes névsora azonban korántsem teljes, arról a kormányzó Demokrata Liberális Párt (PDL) még csütörtök késő esti vezetőségi ülésén sem született végleges döntés.

Azt sem tudni biztosan, kik követik tisztségükben Sebastian Vladescu pénzügy-, Mihai Dumitru mezőgazdasági, Mihai Seitan munkaügyi és Gabriel Sandu távközlési minisztereket. Emil Boc kormányfő már a nyár elején jelezte, hogy elégedetlen több minisztere teljesítményével, akik állítása szerint nem tudták véghezvinni a kívánt reformokat, illetve rosszul kommunikálták a megszorító intézkedéseket.

Az Európai Unió második legszegényebb országának kormánya az államháztartás egyensúlyának megtartása miatt az elmúlt hónapokban drasztikus megszorító intézkedésekre kényszerült: többek között 25 százalékkal csökkentették a közalkalmazotti béreket és öt százalékkal növelték az áfát. A Boc-kormányt ezért folyamatos kritikával illeti mind a helyi, mind pedig a nemzetközi sajtó és nem utolsó sorban a lakosság. Az ellenzék pedig minden eszközt bevet a miniszterelnök megbuktatása. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) már szerdán bejelentették, hogy az őszi parlamenti időszakban újabb bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen.