Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A svájci jegybank csütörtökön nem változtatott irányadó kamatán sem, a svájci frank londoni bankközi kamatára szóló célja továbbra is 0,00-0,25 százalék, amit 2011 szeptembere óta alkalmaz.

Svájc 2011 őszén vezette be az árfolyamküszöböt, hogy megfékezze a svájci frank erősödését az euróval szemben. Az euróövezet tagországai Svájc legfontosabb exportpiacai. Korábban jelentős mértékben erősödött a svájci deviza az euróval szemben, miután az euróövezeti válság hatására a befektetők a biztonságos menedékdevizának tartott frankra váltották vagyonukat. Az euró csütörtökön a kamatdöntés előtti 1,20365 svájci frankról 1,2012-re gyengült 10 óra körül.

Az SNB negyedévvel korábbi előrejelzéséhez képest az idei gazdaságnövekedési várakozását 1,5-2 százalékra javította fel az "épp 1,5 százalék alattiról". A jegybank jövőre a GDP mintegy 2 százalékos bővülésére számít.

Korábbi előrejelzéséhez képest 0,1 százalékról nullára változtatta az idei átlagos inflációra vonatkozó várakozását a svájci központi bank, amely jövőre 0,1 százalék fogyasztói árcsökkenést várt a szeptemberben jelzett 0,2 százalék emelkedés helyett.