Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A szlovákiai alkalmazottak közül dolgoznak a legtöbben vasárnap, és az éjszakai műszakok számát tekintve is nagyon elöl állnak az európai uniós listán − derül ki a Postová banka szlovák pénzintézetnek az Eurostat adatai alapján készült elemzéséből. E szerint a vasárnapi munka szempontjából Szlovákia uniós elsőséget élvez, hiszen míg a szlovákiai munkavállalók 19 százaléka kénytelen vasárnaponként is dolgozni, addig az uniós átlag alig 15 százalék. E téren Magyarország szinte idilli hely, mindössze a munkavállalók 8,4 százaléka kénytelen a hét utolsó napján is dolgozni, az unióban csupán Luxemburg és Portugália rendelkezik még alacsonyabb mutatóval.

Szlovákiában a tapasztalatok szerint a hétvégi munka inkább a fiatalabb generációkra jellemző. "Az életkor növekedésével párhuzamosan csökken a hétvégén is dolgozni kényszerülők száma. Míg például a 24 évesnél fiatalabb szlovákiai munkavállalók nagyjából negyede dolgozik vasárnaponként is, az 55 év feletti korosztály esetében már csak a 17 százalékuk" − mondta Eva Sadovská, a bank elemzője, aki szerint a magas szlovák mutatók az üzletek hétvégi nyitva tartásával, továbbá az ipar magas arányával (az autógyárak sokszor üzemelnek hétvégén is) magyarázható. Jelentős különbség van azonban a férfiak és a nők között is: míg az előbbiek csaknem 21 százaléka tölti a vasárnapjait rendszeresen a munkahelyén, a nők esetében ez az arány 17 százalék.

A szlovákiai munkavállalók a hétvégeken kívül az átlagosnál többet dolgoznak éjszakai műszakban is. Szlovákiában minden hatodik alkalmazott, vagyis az emberek 16 százaléka jár éjszakai műszakra, ami az uniós országok közül a legmagasabb érték. A szombati műszakban részt vevők aránya 25 százalék, ami ugyan szintén magas, ám e téren az írek, a britek, a hollandok, a románok, a görögök, a spanyolok, de még a németek is lekörözik a szlovákokat. Az éjszakai műszakban és az ünnepnapokon végzett munkáért a munkáltatónak pluszpénzt kell fizetnie az alkalmazottaknak. Az éjszakai munkáért ez a minimális órabér legalább 20 százalékának felel meg, míg az ünnepnapokon az alkalmazott átlagbérének minimum az 50 százaléka. A vasárnapi munkáért a jelenleg érvényes szabályok szerint nem jár külön díj, a munkáltató legfeljebb egy szabadnappal kárpótolhatja az alkalmazottat.

A hétvégén dolgozók aránya (százalék)
OrszágVasárnapSzombat
Szlovákia19,125,0
Írország18,828,8
Nagy-Britannia18,629,2
Hollandia8,329,0
Románia18,036,3
Eurózóna átlaga14,628,6
EU 27 átlaga14,627,0
Németország14,226,0
Csehország13,820,5
Bulgária9,118,5
Magyarország8,411,8
Forrás: Eurostat, Sme szlovák napilap