Az Elefterosz Tiposz című lap megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a takarékosságpárti konzervatív Új Demokrácia (ND) - az előző, május 6-i voksolás győztese - népszerűségi mutatója jelenleg 26,5 százalékon áll.

A választók 24,2 százaléka szavazna a baloldali Szirizára, amely elutasítja az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által nyújtott pénzügyi támogatás feltételeként szabott takarékossági intézkedéseket.

Hasonló eredményeket mutatott négy, még csütörtökön közzétett közvélemény-kutatás.

A görög választási rendszerben a parlamenti választások első helyezettje automatikusan kap plusz 50 mandátumot, ezért bármelyik politikai erő nyer, akár csak minimális előnnyel is, ez megnöveli az esélyét arra, hogy kormányt tudjon alakítani.

Az Európai Bizottság szerdán azt közölte, hogy a Görögországnak hitelező "trojka" - az EU, az IMF és az Európai Központi Bank - legközelebbi helyszíni szemléjének dátuma a június 17-i választások eredményétől függ. Az EU bizottsága figyelmeztette Athént, hogy további reformintézkedéseket kell hoznia a nemzetközi hitelezési program folytatásának érdekében, s a további pénzügyi segély feltétele, hogy az ország adósságcsökkentési ígéreteit betartó kormány alakuljon a választások után.